Borsa Nasıl Öğrenilir?
Borsa, yatırımcıların menkul kıymetleri alıp satmalarına ve hisse senedi gibi finansal enstrümanlarla işlem yapmalarına olanak sağlayan piyasalardır. Borsa nasıl öğrenilir sorusu soran bir yatırımcı ne istediğini bilen bir yatırımcı sorusudur. Sağdan soldan duyduğuyla hareket etmeyen, işi temelinden öğrenmek isteyen bilinçli yatırımcıların sorusudur. Sizler için sıfırdan borsa öğrenme konusunda yardımcı olacak rehber niteliğinde bir makale hazırladık.
Borsa, temelde Türkiye’de ticaret yapan şirketlerin hisselerinin alınıp satıldığı bir yerdir. Siz bir şirketin hissesini satın aldığınızda doğal olarak o şirketin ortağı oluyorsunuz. Haliyle ortağı olduğunuz şirketin karı, zararı, büyümesi, küçülmesi veya bunlara etki edecek bilgi akışları hissenizin değerini yükseltecek veya düşürecek nedenlerdir.
Borsa’nın ne olduğuna dair bir fikre sahip olduğunuza göre artık asıl önemli soruya gelelim. Borsa Nasıl Öğrenilir? bu soruya verilebilecek en net ve kısa cevap finansal okur yazar olmak diyebiliriz. Finansal okur yazar olmak, araştırmak, seçimlerinizi ve kararlarınızı doğru vermenize yardımcı olacak ana unsurdur. Sitemizde yer alan borsa rehberi kategorisinde finansal okur yazarlığınızı yükseltecek bir çok konuya değindik. Ancak bunları anlamlı bir bütün haline getirmenin size yardımcı olacağı kanaatindeyiz.
İçerik Konu Başlıkları
Borsa nasıl oynanır?
Öncelikle başlığa aldanmayın borsa oynanmaz, borsada şirketlere yatırım yapılır ve ortak olunur. Bu soru tipi borsayı kumar oynama algısına çevirmek isteyen bir takım zümrelerin soru tipidir. Şimdi işin temelinden başlayalım. Eğer siz borsa hakkında hisse senedi nedir, lot nedir, nasıl alınır, nereden alınır, nasıl hesap açılır, nasıl takip edilir gibi konulara vakıf değilseniz, Borsa Nasıl Oynanır isimli makalemizi okuyarak ilk aşamayı tamamlamış olursunuz.
Söz konusu makaleyi okuduğunuzu ya da içeriğine ilişkin bilgi sahibi olduğunuzu varsayarsak, artık siz piyasalara nasıl gireceğini bilen, ancak hangi hisseyi alacağını neye göre alacağını bilmeyen birisiniz. Endişelenmeyin borsa nasıl öğrenilir, hisse nasıl alınır, nasıl analiz yapılır ayrı ayrı değineceğiz.
Hisse senedi seçiminde değerlendirilmesi gereken üç ana unsur vardır. Bunlar temel analiz, teknik analiz ve takas analizidir. Bu üç analiz çeşidinde kendinizi ne kadar geliştirirseniz yatırımlarınızda o kadar başarılı olacağınıza emin olabilirsiniz. Her bir analiz çeşidinin kendi içerisinde birden fazla teknik bulunmaktadır. Burada konuyu yüzeysel olarak ele alsakta ilgili bağlantılar sayesinde detaylarına inebileceksiniz.
Temel Analiz Nedir?
Temel analizin odak noktası şirket analizi gibi görünse de ülke ekonomisinin analizi, şirketin yer aldığı sektörün analizi bu konuda iç içedir. Şirketler varlık ve borçları, organizasyon yapısı, yönetim şekli, ilişkileri, bağlantıları, kökeni gibi çok değişik özelliği nedeniyle özgün bir kuruluştur. İşte tüm bu sebeplerle bir şirketin değerinin bilinebilmesi için öncelikle şirkete ait özellikleri dikkate alan ayrıntılı bir analiz konusuna biz temel analiz diyoruz.
Temel analizin ne olduğuna nasıl yapıldığına ilişkin işlemiş olduğumuz Temel analiz nedir konusunu ayrıca inceleyebilirsiniz.
Teknik Analiz Nedir?
Teknik analiz, borsada yer alan hisseler gibi finansal varlıkların bulunduğu alanlarda kullanılan bir terimdir. Teknik analiz nedir sorusu bir hisse senedinin geçmişte yer alan fiyat oluşumlarını inceleyerek, gelecekte oluşması muhtemel fiyat hedeflerini yorumlama metodu olarak açıklanabilir.
Teknik analizin ne olduğuna nasıl yapıldığına ilişkin işlemiş olduğumuz Teknik analiz nedir konusunu ayrıca inceleyebilirsiniz.
Takas Analiz Nedir?
Takas Analizi, borsa ile ilgilenen yatırımcıların dikkatle araştırdığı analiz yöntemlerinden birisidir. Bir şirkete ait hisselerin hangi aracı kurumun Takasbank hesabında tutulduğunu göstermektedir. Söz konusu hisseler bir aracı kurumun hesabında tutulabildiği gibi bir kaç aracı kurumun hesabında da tutulabilir. Bir çok yönden bu dağıtım incelenerek detaylı analizler yapılabilir.
Takas analizin ne olduğuna nasıl yapıldığına ilişkin işlemiş olduğumuz Takas analizi nedir konusunu ayrıca inceleyebilirsiniz.
Ekonomi, Ülke ve Dünya Analizi
Her ne kadar işin tekniğini, temelini, nasıl seçileceğini, nasıl alınacağını vs. öğrenmiş olsanız dahi bazen karar vermek için yeterli olmayabilir. Dünya ülkelerinin ve bizim ülkemizin ekonomik durumuna hakim olabilmek, siyasi durumunu takip ediyor olmak, haber akışlarını takip etmek alım satım kararlarında oldukça önemlidir. Tabi bu konu sizin yatırımcı kimliğinizle bağlantılı bir durum. Yani uzun vade yatırımcısıysanız bu tarz gelişmeler kolay kolay sizi etkilemeyebilir. Ancak kısa vade yatırımcısıysanız haber akışları ve gelişmeler sizleri olumlu/olumsuz etkileyebilir.
Bunlara koronovirüs salgını patlak verdiğinde yaşanan bazı olaylarla örnek verebiliriz; 1 Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan bu virüs yavaş yavaş başka ülkelere yayılmaya başladı. Virüsün yayılma hızı üst düzeydeydi. Bizim ülkemize uğramaması imkansız gibi bir şeydi ve 11 Mart 2020 yılında ülkemize giriş yaptı. Dünyada ve ülkemizde sokağa çıkma yasaklamaları derken ekonomi çarkları durma noktasına geldi. Üstüne Merkez Bankası başkanının bir çok kez değiştirilmesi, devletin bir çok sosyal yardım yapması, değiştirilen ekonomi politikaları, bağımsızlık yolunda küresel güçlere çekilen restler derken enflasyon hızla yükselmeye başladı.
Bu haber akışından öne çıkarılacaklarımız
- Haberin ilk duyulduğu zamanlarda borsamız yükselişine dolu dizgin devam etti. Ta ki ülkemizde vaka haberleri yavaş yavaş duyulmaya başlayana kadar. Halbuki bu virüsün ülkemize uğrayacağını tahmin edip, önceden pozisyon alıp nakitte bekliyor olsaydık bir çok hisseyi çok ucuza alma imkanına erişebilirdik.
- Düşüş bittikten sonra enflasyon, ucuz kalan hisselere hücum ve yavaş yavaş dolardaki yükselişin etkisi alım fırsatı doğurdu. Borsa düştüğü seviyelere geri geldi, geçti, gitti.
- Pandemi bir çok şirkete zarar veriyor olsa da bazılarına ekstra fayda sağlıyor olabilirdi. Örneğin RTALB hissesi virüs haberinin Çin’de patlak verdiği zamanlarda 1,2 Tl civarındaydı. Şirketin koronovirüs tespit kiti ürettiğini duyurmasıyla hisselerinin fiyatı 50 TL’yi aştı.
- Bu tarz fırsatlar her zaman karşımıza çıkacak önemli olan ülke, dünya ve siyasi gelişmeleri iyi takip edip yorumlamaktan geçiyor. Mesela şuanda bir çok şirketin enflasyona göre ucuz olduğu gerçeğinin kaç kişi farkında?
Hisse Taraması Nasıl Yapılır
Borsamızda malum bir çok hisse mevcut. Kısa vadeli günlük ya da haftalık al sat işlemleri yapıyorsanız bir çok hisseye göz atmak zorundasınız. Fakat bu büyük bir yük ve zaman kaybına neden olacaktır. Daha önceleri hazırlamış olduğumuz hisse tarama yöntemleri ve hisse tarama formülleri isimli makalemiz sizi bu yükten kurtarır.
Hisse seçim kriterleri
Bir hisse seçerken teknik, temel, takas analizi haber akışlarını yorumlama gibi bir çok teknikten yararlanıyoruz. Daha önce sizler için hazırlamış olduğumuz temel analizde hisse seçim kriterleri isimli makalemiz temel analizde kullanılan yöntemlerin sıralamasını ele almakta. Faydası olacağını düşündüğümüz için ekleme gereği duyduk.
Hisse Seçim Psikolojisi
Borsadaki karar verme eğilimlerimizden. Teknik-temel-takas analizden azıcık uzaklaşıp önce piyasadaki al-sat-tut-bekle-gör kararlarımızdaki ruh halimizi analiz ettiğimiz hisse seçim psikolojisi isimli makalemizi de okumanız sizlere fayda sağlayacaktır. Psikolojinin girmediği dal kalmadı. Finans da bunlardan biri. Bir yatırımcı olarak her zaman akılcı davranamıyoruz. Bazen hırslarımıza bezen cesaretimize bazen de çevremizden aldığımız dürtülere yenik düşüyoruz.
Borsa Terimleri
Borsa piyasalarında işlem yaparken ne olduğunu bilmediğiniz bir çok terim ve kısaltma göreceksiniz. Bu ifadelerden bazılarını daha önce Borsa Terimleri isimli makalemizde işlemiştik.
Tavsiyeler
Temel Finansal Kavramları Öğrenin: Borsa işlemleri, temel kavramları anlamakla başlar. Hisse senetleri, endeksler, karanlık oda, brüt takas, sermaye artırımı, temettü, f/k oranı, pd/dd değeri, gibi bir çok konunun ne olduğunu sitemizden, kitaplardan, ve diğer kaynaklardan okuyarak öğrenin.
Borsa İşleyişini Anlayın: Borsa işleyişi, alım-satım işlemleri, emir türleri, işlem saatleri, seanslar, işlem yapılan pazarlar, aracı kurumların rolü vb. konuları kapsar. Bu konuları anlamak için öncelikle borsa hakkında kitaplar okuyabilirsiniz. Ayrıca, aracı kurumların düzenlediği eğitimlerden ve online kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
Yatırım Stratejileri Öğrenin: Borsada işlem yapmak için bir yatırım stratejisi belirlemek önemlidir. Yatırım stratejileri, yatırımcının risk iştahına, hedeflerine ve yatırım yapacağı enstrümanlara bağlı olarak değişebilir. Yatırım stratejileri hakkında bilgi edinmek için finansal piyasalar hakkında yazılmış kitapları okuyabilir veya uzmanların yazdığı makaleleri takip edebilirsiniz.
Tecrübeli Yatırımcılardan Öğrenin: Borsada tecrübeli yatırımcıların görüşlerini ve stratejilerini dinlemek size faydalı olabilir.
Araştırmaktan vazgeçmeyin: Her duyduğunuza inanmayın, hisse pazarlayanlara dikkat edin, kendi hissenizi kendiniz analiz yaparak bulun, her şeyden önce sabırlı olun. Her şeyi dört dörtlük yapıyor olsanız bile eğer sabırsız biriyseniz kaybetmeye hazır olun. Sabırsız insanlar acele alım-satım kararları vererek zarara uğrayabiliyor. Bir aracı kurumun yapmış olduğu araştırmaya göre en başarılı portföye sahip olan yatırımcıların öldüğü için hesabına ulaşamayan yatırımcılar olduğunu ortaya çıkarmış.
Borsa nasıl öğrenilir sorusuna kapsamlı bir şekilde yanıt verdik. Görüşleriniz bizim için çok önemli yorum atmayı unutmayın.
Borsa kafası harikasınız ama biraz uzun olmuş bu bilgilendirme ben buradan okuyarak öğrenmiştim ama sizin yazınızda gayet kapsamlı elinize sağlık