Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Teknik Analiz Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknik  Analiz Nedir? Nasıl Yapılır?
1 Mayıs 2023 18:53 | Son Güncellenme: 3 Mayıs 2023 10:17
3.193

Teknik analiz, borsada yer alan hisseler gibi finansal varlıkların bulunduğu alanlarda kullanılan bir terimdir. Teknik analiz nedir sorusu bir hisse senedinin geçmişte yer alan fiyat oluşumlarını inceleyerek, gelecekte oluşması muhtemel fiyat hedeflerini yorumlama metodu olarak açıklanabilir. Bir çok ortamda teknik  analiz verileri ile temel analiz verileri arasında güvenirlilik konusunda tartışmalar yaşandığına şahit olabilirsiniz. Ancak biz bunu tartışmak yerine ikisinden de faydalanmanın en doğru yol olduğunu düşünüyoruz.

Teknik analiz, piyasalarda oynaklığın yüksek olduğu durumlarda yatırımcılar tarafından çokça tercih edilen bir analiz yöntemidir. Bu analiz yöntemi her ne kadar geçmiş verilerden yararlanılarak kullanılıyor olsa da şirketten gelecek önemli açıklamalar ve haber akışları, şirketin bilançosuna ilişkin gelişmeler, spekülatörler tarafından yapılan yönlendirmeler teknik analiz çeşitlerinin güvenirliğini sarstığı söylenebilir.

Teknik  Analiz Nasıl Yapılır?

Öncelikle çok fazla grafik inceleyerek göz aşinalığı elde etmeli, grafik okumayı öğrenmelisiniz. Teknik analiz  formasyonları ve İndikatörler yardımıyla yapılan analizlerde kullanılan ve teknik analizin temel kavramlarından, destek seviyesi, direnç seviyesi, yükselen kanal, alçalan kanal, trend yönleri gibi terimleri bilmemiz gerekmektedir.

Ayrıntıya girmeden önce, yüzde yüz doğru sonuç veren teknik analiz formasyonu veya indikatör olmadığını belirtmekte fayda var. Yüzlerce indikatör çeşidinin olduğu ve bir çok formasyonun bulunduğu bu analiz yönteminde başarıyla çalışan bir yöntem başka piyasalarda çalışmayabilir ya  da tam tersi başka piyasalarda çalışan bir formasyon hisse senetlerinde istenen sonucu vermeyebilir.

Bir grafik üzerinde teknik analiz yaparken seçmiş olduğunuz zaman dilimi aldığımız sonuç çıktısına etki edebilir. 1 Günlükte uygulanan indikatör 1 saatlikte çok farklı veriler sunabilir. Her şeyden önemlisi tek bir indikatör ya da formasyona bakarak alım ya da satım stratejisi belirlememeniz gerektiğidir.

Destek Seviyesi Nedir?

Devamlı düşüş performansı gösteren bir hissenin/ürünün artık düşüş göstermekte zorlanması, satış trendinin azalma eğilimi göstermesi, söz konusu seviyeden dönüş yaparak yükselmesi muhtemel noktalara destek seviyesi denir. Yatırımcıların alım yönünde karar vermeye başladığı/başlayabileceği evredir.

Direnç Seviyesi Nedir?

Yükselişte olan bir hissenin/ürünün bulunduğu ya da gördüğü noktanın üzerine atamaması, alım trendinin azalma eğilimi göstermesi durumuna direnç seviyesi denir. Söz konusu seviyelerde alımlar azalırken satış taleplerinin de arttığı görülür. Yatırımcıların satım yönünde karar vermeye başladığı/başlayabileceği evredir.

 

Destek ve Direnç seviyesi örneği

Destek Direnç Seviyesinde Neye Dikkat Edilmeli?

Destek ve direnç noktalarında hissenin/ürünün daha önce zirve yaptığı ya da yükseliş ivmesini arttırdığı noktalarda dip yaptığı ya da düşüşünü hızlandırdığı seviyelere bakılır. Söz konusu seviyelerde de ana ve ara kavramları 2. derece destek-direnç seviyeleri olarak incelenebilir. Destek ve direnç seviyeleri ne kadar çok test edilmiş ve kırılamamışsa bu seviyeler ana destek ve direnç seviyeleri olarak izlenirken hesaplanan seviyenin daha rahat kırılması ise ara destek- direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Destek- direnç seviyelerinde de orta ve uzun vade seviyeleri daha güvenilir olurken gün içi seviyelerde daha çok ara destek-ara direnç denilen noktalar izlenir. Hareketliliği yüksek olan hisselerde/ürünlerde genellikle haftalık kapanışları izlemek kısa vade için daha güvenilir bulunurken orta vade içinse aylık kapanışlar güvenilir bulunur.

Hareketliliği düşük olan yani fiyat değişimi çok olmayan bir ürünün takibinde ise ana destek-direnç noktalarını göz önüne alarak değişim izlenebilir.

Yükselen Kanal Trendi Nedir?

Kanal içerisinde mevcut kanalın sınırlarını aşmayarak devamlı yükseliş eğilimi gösteren ve bir sonraki hedefinin önceden anlaşılabildiği duruma yükselen kanal trendi denir. Destek direnç seviyeleri ürünün yönü hakkında daha net fikirler verir.

Alçalan Kanal Trendi Nedir?

Kanal içerisinde mevcut kanalın sınırlarını aşmayarak devamlı düşüş eğilimi gösteren ve bir sonraki hedefinin önceden anlaşılabildiği duruma alçalan kanal trendi denir. Destek direnç seviyeleri ürünün yönü hakkında daha net fikirler verir.

ÖRNEK:

alçalan trend ve yükselen trend örneği

Teknik Analiz Göstergeleri İndikatörler Nelerdir?

Teknik analiz göstergeleri bir diğer adıyla indikatörler, teknik analizin en önemli unsurlarındandır. Bir çok indikatör teknik analizde kullanılır. En çok  kullanılan indikatörlerin başında;

İndikatörleri gelmektedir.

Teknik Analiz Formasyonları Nelerdir?

Teknik analiz formasyonları, teknik analizin en önemli unsurlarındandır. Bir çok formasyon çeşidi  teknik analizde kullanılır.  Teknik Analizde Formasyonlar başlıklı makalemizde tüm formasyonları ayrıntılı bir şekilde ele aldık. En çok  kullanılan formasyonların başında;

  • Çift Dip Formasyonu / İkili Dip Formasyonu
  • Çift Tepe Formasyonu / İkili Tepe Formasyonu
  • Üçgen Formasyonları
  • Yükselen Üçgen Formasyonu
  • Alçalan Üçgen Formasyonu
  • Simetrik Üçgen Formasyonu
  • Omuz Baş Omuz Formasyonu
  • Dikdörtgen Formasyonu
  • Bayrak Formasyonu
  • Takoz Formasyonu
  • Kama Formasyonu
  • Flama Formasyonu

Formasyonları gelmektedir.

Hisse Teknik Analizi ve Eğitimi

Hisse  teknik  analizi yapabileceğiniz iki ücretsiz platform var. Bunlardan birisi tradingview bir diğeri ise investing‘dir. Bu iki sitenin nasıl kullanılabileceği, uygulamalı teknik analiz eğitimi konulu makalemizde ayrıntılı olarak açıkladık. Söz konusu makaleyi inceleyerek hisse teknik analizi ve eğitimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yukarıda  bahsettiğimiz teknik analiz formasyonları, indikatörleri haricinde öğrenmenizin size çok büyük fayda sağlayacağını düşündüğümüz;

Golden Cross Nedir?

Hareketli ortalama nedir?

Lineer ve Log Grafik nedir ?

isimli  makalelerimize göz atmanızı öneririz.

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.