Dolar 32,4520
Euro 34,7348
Altın 2.440,26
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Kordsa Ne İş Yapar? Şirket Analizi

Kordsa Ne İş Yapar? Şirket Analizi
27 Mart 2020 00:34 | Son Güncellenme: 10 Mayıs 2020 22:56
9.717

Kordsa Şirket Analizi

Borsada Sabancı Holding İştiraki olan Kords hisse (KORDS), beğendiğim ve takip ettiğim; hikayesi olan, stratejik öneme sahip şirketlerden biri. Kordsa’nın ne iş yaptığı, neler ürettiği, borsadaki durumu, geleceği, Kordsa hisse Teknik Analiz, Kordsa Temel Analiz gibi konuları içeren bir yazı hazırladım. Yatırımcılarına ve yatırım yapmayı düşünenlere faydalı olması dileğiyle

İyi okumalar.

Kordsa ne üretiyor?

1973 senesinde bir Sabancı Holding iştiraki olarak kurulan Kordsa, dünyanın önde gelen endüstriyel naylon ve polyester iplik, lastik kord bezi ve tek kord üreticisi.

Bunlarla güçlendirme işi yapıyorlar (reinforcer). Hem de bir çok sektöre yönelik.

Ayrıntılarına bakalım.

Kordsa Otomotiv ve uçak sektörü

Araç lastiği ile başlamışlar bu işe taa 1973 senesinde.  Ve bu sektörde iki ana malzeme kullanımı var; polyester ve Naylon 66. İlave olarak rayon ve aramid iplikler. Bunlarla araç lastiklerine esneklik ve dayanıklılık sağlayan kord bezi üretmekteler.

1 Nisan 2017’de Kordsa Genel Müdürlük sorumluluğunu alan Ali ÇALIŞKAN’nın belirttiği üzere

“Dünyadaki her 3 otomobil lastiğinden birinde ve her 3 uçak lastiğinin ikisinde Kordsa’nın güçlendirme malzemesi var.  Bugün dünyadaki pazar payımız yüzde 33-34 civarında.”

Müthiş bir yüzde. İzmit’te yer alan fabrikalarında da ayrıca kapasite artırım temellerini atmış durumdalar. Yeni devreye girdi. Düşünsenize bindiğiniz her araçtan birinde bu şirketin bir dokunuşu var.

Şimdi biraz olayı yorumlayalım. Daha sağlam, güçlendirilmiş bir maddemiz var elimizde. Hem de daha hafif, daha esnek. Bu tasarruf demektir. Öyle böyle bir tasarruf değil.  Oldukça iyi bir tasarruf. Otomobil sektörü sizlerin de bildiği üzere elektrikli ve hibrit otomobil yönünde bir ivme kazanmış durumda. Bu araçların daha az enerjiyle daha uzun mesafe yol alması daha hafif ve daha sağlam olmasına bağlı değil mi? E o halde yine ve yine Kordsa’ya çıktı yolumuz.

Olayı şu boyuta taşımakta mümkün. Hafif ve sağlam lastiklerin yaratacağı tasarruf, daha az fosil yakıt kullanımını da beraberinde getirir. Bu da sürdürülebilir bir dünya için en gerek koşullardan biridir. Ki kordsa’nın şirket sloganı da tam olarak bunu vurgular: “Yaşamı güçlendiriyoruz.”

Kordsa inşaat güçlendirme

Kimyasında güçlendirme olan bir işin ucu tabiki sadece lastik güçlendirmeyle kalamazdı. Kordsa bu fikri alt yapıyla İnşaat temellerini güçlendirme konusunda da çalışmalarını yıllara yayan bir profil çizdi.

Mesela 3. köprünün güçlendirme aşamasında yer aldıar. Son gelen haberlerde İzmirMmanisa tüneli güçlendirme işinde de varlar.

Nasıl yapıyorlar bunu? derseniz açıklayayım biraz.

Çelik yerine kullanılabilen, beton içerisine karıştırdıkları sentetik elyaf ve naylon 66 isimli malzemeden ürettikleri (yeni bir beton güçlendirici sentetik fiber donatı) bir madde ile güçlendirmeyi yapıyorlar. Şöyle düşünün. Devasa binaların kolon güçlendirmesinden tutunda, uçağın piste indiği alanın güçlendirilmesine kadar pek çok yapıyı bu malzeme karışımı ile güçlendiriyorlar.

Örnek bir gelişme paylaşayım.

Toplam 7 km’lik tünel uzunluğuyla İzmir’in en uzun karayolu tüneli olan Buca-Bornova Tüneli’nin inşaatında, yaşamı güçlendirme misyonuyla yaşamın her köşesine dokunan güçlendirme lideri Kordsa tarafından üretilen KraTos sentetik fiber donatıları kullanılacak. Kaynak

Kordsa kompozit sektörü

Kompozit güçlendirme… Dedim ya. yaptıkları işin tüm özeti güçlendirme. İster kord bezi olsun, ister inşaat güçlendirme olsun. işin temeli güçlendirme kavramında.

Peki nedir bu kompozit? Tanımlarsak: En az iki farklı malzemenin makro boyutlarda birleşerek oluşturduğu yeni malzemeye kompozit malzeme denir.

Kompozit üretimindeki amaç, tek başına uygun olmayan, birbiri içerisinde çözünemeyen malzemeleri kullanım alanlarına uygun özellikleri verebilecek duruma getirmek için yeni özellikler katmak. Dayanım, hafiflik, esneklik, maliyet gibi unsurlar ana hedef. (Kaynak)

Sivil havacılık alanında, uçak ve otomobil sektörü içerisinde araç gövdelerini sağlamlaştırmak ve hafifletme işlerinde, spor malzemeleri, rüzgar türbini ve denizcilik gibi farklı sektörlerde kompozit teknolojisi kullanılıyor.

Anlayacağınız geleceğin önemli sektörleri arasında. İsmini sık sık duyacağız, emin olabilirsiniz.

Kordsa ve kompozit sektörü ile alakalı bir video.

Kordsa’nın yatırımları neler?

Sivil havacılık ve uzay, artık baz hedef sektörleri dersek yanlış olmaz sanırım.

ABD’den iki şirket alarak bu alana ne kadar önem verdiklerini görmüş oluyoruz. “Fabric Development Inc.” ve “Textile Products Inc.” (Bakınız) 2018

Üçüncüsü de yolda. Kordsa, ABD’li Axiom Materials‘i yaklaşık 175 milyon dolara satın aldı. Şirket, uzay ve havacılık endüstrisi ile yeni nesil ulaşım araçlarında kullanılmak üzere kompozit materyaller üretiyor. 2019 2. yarısında satın alma işlemleri tamamlanmış olacak.

Kordsa 2019 yatırımları hakkındaki yazım için tıklayınız.

4 kıta 5 ülkede 11 fabrikaları var. ABD, Brezilya, Endonezya, Tayland ve Türkiye. (üç tanesini Amerika’da yeni aldılar)

İzmit’teki tesislerde polseyser iplik kapasitesi 7 ton artırılıyor. ABD’deki iki kritik fabrikaya  100 milyon dolar bütçe ayrıldı. (Bu ikişirketin yıllık 80 milyon dolar ciro katkısı olması bekleniyor.) İnşaat sektöründe çelik yerine kullanılan ve büyük hedefleri olan polipropilen üretim hattına 4 milyon dolar. Ar-Ge’ye ise 15 milyon dolar ayrılmış durumda. Toplam 149 milyon dolarlık bir yatırım. Sadece 2018 yılı için.

Kordsa = Ar-Ge = İnovasyon

“İnovasyon” ve “Mükemmellik” kavramları ile hareket eden Kordsa, Kocaeli Fabrika ve İstanbul Teknopark’ta bulunan iki Ar-Ge merkezinde (1. merkezi 2008, 2. merkezi Ocak 2017’de açtılar) yaklaşık 100 kişilik bir ekip ile geliştirmekte olduğu yeni ürün, süreç ve metodların endüstriyelleşmesi için çalışmalarına devam etmekte.

Her yıl ARGE Merkezi Belgeleri ile ilgili Bakanlıklardan teşvik almakta, denetime tabi tutulmakta ve bu denetimlerden de başarıyla geçmekte. Şirket 2016 ve 2017 yılını rekor patent başvurusu ile kapattı. (213 tanesi uluslararası onaylı 705 patent başvurusu ve 171 buluş) 2018 ve 2019’da bakalım ne durumda olacak bu sayılar.

Bir Türk Markasının bu denli global bir marka olma yolundaki hkayesi inanın beni müthiş etkiliyor ve onur veriyor. Bakın bir anektot paylaşayım.

İnovasyon alanında dünyanın en önemli isimlerinden biri olan INSEAD Teknoloji Yönetimi Öğretim Görevlisi Prof. Ben. M. Bensaou, “İnovasyon Makinası” isimli kitabında, buluşları ile güçlendirme pazarına yeni teknolojiler sunan Kordsa’yı bir başarı hikayesi olarak anlatmış tüm dünyaya. (Kaynak)

Farkındayım fazlaca övdüm şirketi. Fakat en sevdiğim sözlerden biri der ki “İltifat marifete tabidir.” Bu adamlar inovasyonun dibine vurmuş. Üretim yaptıkları makineyi bile daha da geliştirip kord bezi üretim makinasını satar duruma gelmiş. Ar-ge için ayırdıkları para cironun %2-3’ü. Türkiye ortalamasının yaklaşık 5 katı bir yüzde. Övmeyeyim mi?

Benim nazarımda satın aldığın hisseyi, ortağı olduğun şirketi, ister günlük al-sat ister uzun vadeli yatırımcısı ol, iyi tanıyacaksın; ne iş yaptığını, geleceğini, hedeflerini, nelerden etkileneceğini çözeceksin arkadaş. Net.

 

İş Yatırım, Kords hisse hedef fiyatını önce 12.06 TL, daha sonra ise 17.67 TL olarak verdi. Sonra bunu 14.60’a indirdi vs. Kafalar karışık.:D  Şöyle de bir dip not ekledi;

Yatırım Teması: Başlıca yatırım temaları: i) ABD Doları ve EUR bazlı gelir tabanı, ii) ana pazarlarında liderlik pozisyonu, iii) Ürün portföyünün başarılı bir şekilde çeşitlendirmesi, iv) Sürdürülebilir temettü politikası, v) Güçlü bilanço, düşük kaldıraç, (vi) İddialı organik ve inorganik büyüme planları.

Riskler:Başlıca riskler: i) Hammadde fiyatlarında artış, ii) Yeni satın alınan ABD şirketlerinden beklenen sinerjinin daha uzun sürede elde edilmesi, iii İddialı organik ve inorganik büyüme planları, iv) naylon ve kord bezi segmentlerinde artan rekabet, şirketin lider konumunu baskılayabilir.

SON SÖZ

 Kordsa hisse teknik yorum için tıklayınız.

 Kordsa 2019 yatırımları hakkındaki yazım için tıklayınız.

Velhasıl Kordsa hisse analizini yaptık, güncellemelerini de ekledik. Borsanın ve ülke/dünya ekonomik durumlarındaki değişimleri de göz önünde bulundurarak takip etmenizi tavsiye ederim.

Başta da belirttiğim üzere Kords hisse bir Sabancı Holding kuruluşu. Şirketi daha da bütüncül bir yapıda görmek isteyenler için Sabancı Holding incelemesi  isimli yazımı buraya bırakıyorum. dileyenler ayrıca okuyabilir.

Güncellemelerimizi yapmaya çalışacağım. Her türlü soru ve görüşlerinizi bana ister burdan ister sosyal medyadan iletebilirsiniz.

Bol kazançlı yatırımlar dileğiyle. Görüşmek üzere.

……….

“Piramitin bir kaç yüz metre ötesinde eğilip yerden bir avuç kum aldım.
Sonra biraz uzaklaşıp avucumdaki kumu yavaş yavaş yere boşalttım.
Kendi kendime mırıldanıyordum.
Sahrayı değiştiriyorum…!”

                            Borges-Atlas

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

  1. yusuf dedi ki:

    tek kelime ile harika
    bu tip yaziların devamını bekliyoruz

  2. DENİZ dedi ki:

    bu konuda bu kadar net bilgiler internette malesef yok bu yüzden çok iyi ve başarılı olmuş teşekkürler.

    1. Burak V. dedi ki:

      TEŞEKKÜR EDERİM FAYDALI OLDUYSA NE MUTLU

  3. mustafa dedi ki:

    çok teşekkürler güzel ve bilgilendirici olmuş sağolun

  4. kordsa dedi ki:

    Kordsa hakkında çok iyi aydınlatıcı bir makale olmuş