İşyat Ne İş Yapar? Şirket Analizi
İçerik Konu Başlıkları
# İst: ISYAT
2020’ye girmemizle birlikte temettü dönemi de yavaş yavaş gündeme gelmeye başladı. Malum temettü konusu borsada işlem yapan küçük yatırımcıların ilgisini en fazla çeken konulardan biri. Temettü verimliliği denince de akla ilk gelen, İş Grubu hisselerinden olan ISYAT hissesi. ISYAT hisse yorum ve incelemelerimi paylaşacağım bu yazımda. ISYAT yani İş Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ya da İş YO) hissesinin temettü geleneğini, ISYAT temettü verimliliğini ve geleceğini değerlendirmeye çalışacağım. ISYAT analiz için yavaş yavaş ayrıntılara başlayalım. Keyifli okumalar.
ISYAT ne iş yapar?
İş Yatırım Ortaklığı A.Ş., Yönetim Kurulu’nca belirlenen bir performans ölçütü ile yatırım stratejisi çerçevesinde, 01.01.2013 tarihinden itibaren İş Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından riskin dağıtılması ilkesi doğrultusunda profesyonel olarak yönetilen, menkul kıymetler yatırım ortaklığıdır.
Genel anlamda Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları ne iş yapar derseniz kısa bir tanımı buraya ayrıca bırakayım.
Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslararası borsalarda veya borsa dışı organize piyasalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenlerden oluşan karma portföyü işletmek üzere anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermaye esasına göre kurulan sermaye piyasası kurumlarıdır.
Yani bizim ISYAT, sermaye piyasası araçları ile kıymetli madenlerden oluşan portföyü işletir. Ve de pay sahiplerine de yıllar itibariyle düzenli bir temettü geliri sağlanmayı hedef edinmiştir.
ISYAT Borsa yatırım stratejisi
Tablodan da göreceğiniz üzere şirketin bir çok konuda yatırım seçeneği var. Şirket her yıl bu yatırım stratejisinden oluşturacağı portföyünün ağırlığını, zamanın şartlarına ve konjonktürel duruma göre esnetiyor.
Örneğin hisse senetlerinin payı, riskli yatırım grubunda değerlendirildiği için genelde az oluyor. Bunun yerine getirisi belli olan yatırım enstrümanlarına ağırlık veriliyor ve risk dağılımı sağlanıyor.
ISYAT Hisse Temettü
Şirketin ana hedefi kar dağıtımı demiştik. Yani bir sanayi şirketi tarzında büyüme hedefi yok. Bu yüzden de yüksek verimlilikte temettü dağıtıyor, dağıtabiliyor.
Şirketin ana sözleşmesinden de bu niyetini hukuksal boyuta taşıdığını görüyoruz:
Ana Sözleşmenin 33. maddesi gereğince, Şirketin net dağıtılabilir dönem kârının en az %20’sinin birinci temettü olarak nakden dağıtılması zorunludur.
Bir önceki yıl sonu itibariyle oluşan net aktif değerin % 5’i veya ilgili yıla ait net dağıtılabilir kârın % 30’undan hangisi yüksek ise asgari söz konusu tutarın nakit olarak dağıtılmasının Genel Kurula teklif edilmesi kâr dağıtım politikası olarak benimsenmiştir.
İşin Türkçe’si: Şirketin dönem karının %20’si temettü geliri olarak cepte. Bu şirketin yıllık performası ile doğrudan ilişkili. Ama diyelim ki işler o sene kötü gitti. Yatırımcı mağdur mu edilecek? Hayır. Onun da hukuksal olarak garantörlüğü yapılmış. Kar dağıtımının alt ve üst limitleri bir çerçevede tutulmaya çalışılmış.
İşte bu yüzden bu şirket temettü şirketleri içinde en kalitelilerinden biri ve yatırımcılarının gözdesi.
Çok önemli bir noktaya daha değineyim.
Borsadaki yatırım ortaklıklarında vergi
Borsada yatırım ortaklıkları hisse al sat kazançları, kurumlar vergisi ve stopajdan istisnadır. Bu ne demek? Yatırımcısına ne faydası olur?
Temettü bir gelir kalemidir ve vergiye tabidir. Normali budur yani. Diyelim ki sahip olduğunuz A hissesi, 1 TL temettü dağıtmaya karar vermiş olsun. Temettü dağıtılacağı gün sizin hesabınıza bu 1 TL’den %15 stopaj kesildikten sonra 0.85 krş net gelir aktarılır.
Ama ISYAT hissesinde ve borsadaki diğer yatırım ortaklıkları hisselerinde bu durum geçerli değildir. Şirket 1 TL temettü dağıtma kararı aldıysa, temettü ödeme günü hesabınıza net 1 TL temettü geliri ulaşır. İşte ISYAT hissesini sevmemiz için gerekli başka bir sebep.
Bir de uyarımı yapayım. Yatırım ortaklıkları hisselerinde 1 yıldan daha az süre hissede kalırsanız, gelir vergisi kesilir. Oranı %10’dur. Önemli bir oran mı? Özellikle küçük yatırımcı için evet. Bu konunun düzeltilmesi/iyileştirilmesi için muhakkak bürokrasinin mutfağında bir şeyler yapılmalı diye düşünüyorum. Düzeltilmeli ki daha çok yatırımcı bu tarz temettü verimi yüksek hisselere yatırımcı gözüyle odaklansın.
Temettü verimi demişken. 2010 yılında 10.000 TL’lik isyat hissesi alsaydık ve her temettü ile yine hisse alsaydık, şubat 2020 itibari ile durumumuz ne olurdu?
Yüzde 527 kar gayet güzel bir rakam.
Hesaplamayı siz kendinizde, başka hisseler için de yapabilirsiniz. Kaynak linkini aşağıya bırakacağım.
Bir de yıllar itibari ile ISYAT hissesinin verdiği temettü miktarına bakalım.
Hissenin mükemmele yakın bir temettü geleneği var. Her yıl düzenli temettüsünü veren hisse, sadece 2009 yılında bu geleneğinden bir sapma yaşamış. Ama öncesindeki yıl içinde hem bedelsiz hem de temettü vererek yatırımcısını yine ihya etmiş.
Diğer ayrıntılara bakalım.
ISYAT ortaklık yapısı
Şirket’in ana ortağı Türkiye İş Bankası AŞ’nin bir iştiraki olan İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’dir.
ISYAT Yönetim Kurulu
ISYAT Hisse portföyünü yöneten üyelerin bir çoğu iktisat-işletme mezunu yetkin kişiler. 2020 yılının 3. ayına kadar görevliler.
ISYAT BİLANÇO
Ben uzuuuuuuun uuun bilanço analizi yapmam. Bilmediğimden değildir ama yapmam. Belli başlı baktığım kendimce önem verdiğim bir kaç detay vardır, gerisi teferruattır.
Şimdi isyat hisse senedi için de aynı durum geçerli. Net kar değişimine göz atıp konuyu kapatıyoruz.
Çeyreksel bazda ve sonuç olarak yıllık bazda net kardaki değişim gerçekten harika. Adamlar iş yapmış.
Peki bu değişim temel değerleme oranlarına nasıl yansımış? Ona da bakıyoruz.
ISYAT hisse değerleme oranları
Yaklaşık 1 yıllık süreçte %100’den fazla artan bir fiyat performansı yapan hissede F/K oranında düşme, özsermaye karlılığı oranında ise artma var. Bu durum kötü müdür? Hayır. Aksine olmasını istediğimiz temel varyasyonlardan biridir. F/K oranının düşük, özsermaye karlılık oranının yüksek olması hisse lehine bir durumdur.
PD/DD oranındaki yükselme ise ayrı bir öneme sahip. Bu rakam fiyat şişkinliği mi yoksa gelecek beklentisi mi? Bunun karar ve araştırması sizlere ait. Fakat gelen bilançolar her seferinde yatırımcıyı memnun ettikçe hisse piyasa değeri de artmış. PD/DD oranındaki bu artışı hoş karşılayabileceğimiz bir seviye olarak kabul ediyoruz.
Bu arada şunlar da ilginizi çekmeli, öğrenilmesi bilinmesi gereken konular:
# F/K oranı ile ilgili yazımı incelemek için: Fiyat Kazanç Oranı F/K
# Özsermaye karlılığı ile ilgili yazım için: Özsermaye Karlılığı Nedir
# PD/DD ile ilgili yazım için: PD/DD Oranı Nedir Borsadan Ucuza Hisse Bulmak
ISYAT: SON SÖZ
Belli dönemlerde, belli miktarda portföyümde bulundurduğum bir hisse İŞ YO. Ayrıca temettü yatırımcılığı her ne kadar zor ve uzun bir yol olsa da ilgimi daima çekmiştir….Bilgi paylaşımını bu yüzden de yapayım dedim. Umarım faydalı olmuştur.
Temettü ve İş YO – İsyat hissesi hakkında düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız memnun olurum.
Görüşmek dileğiyle. Bol kazançlı yatırımlar.
Yukarıda bahsettiğim kaynak: Akbank Temettü verim hesaplayıcısı için TIKLAYINIZ
“Piramitin bir kaç yüz metre ötesinde eğilip yerden bir avuç kum aldım.
Sonra biraz uzaklaşıp avucumdaki kumu yavaş yavaş yere boşalttım.
Kendi kendime mırıldanıyordum.
Sahrayı değiştiriyorum…!”
Borges-Atlas
Burak hocam emeğinize sağlık gerçekten keyifle okuduğum bir yazı oldu. Sagolun .
çok teşekkür ederim desteğiniz için. ISYAT hisse hakkında derli toplu bilgi ve yazı olması adına uğraştım. Ayrıca faydalı bulmanıza da sevindim. Bol kazançlı yatırımlar dilerim
hocam ben borsaya yeni girdim yazınızı okudum vr çok teşekkür edrim bilgi edin mek amaçlı soruyorum ben ortalama yılda ısyata on bin tl yatırıp karlarla katlayıp 10 sene sonunda yıllık doksan yüzbin tl gibi bir gelir elde etmek gibi bir plan yaptım hiç kar almadan sürekli artırarak tabi bugünün parasıyla diyorum sizce bu mümkünmü fikriniz benim için çok önemli yılda yatırdığım parayı eflasyona göre artırmakta hedefim sizce mantıklımı…yani asıl amcım 10 sene sonra emekli olmak gibi bir şey anladığınız umarım şimdiden çok teşekkür ederim ve sizi takip edeceğim sosyal medya adresi rica edrim tekrar teşekkür ederim
Emeklerine sağlık. Bir hisse temel yönden sex hikayeleri nasil incelenir detay bakışı gormemizi sağladığınız icin teşekkürler
çok teşekkür ederim 🙂
İsyat ve ismen farkını da açıklar mısınız?
Mesela geçenlerde bir tane işbankası borsa şubesi açılmış hangi şirkete ait olduğu tartışma konusu oldu kimisi isyat dedi kimisi ismen
Bunu ben de merak ediyorm. Sayın Burak V. yorumu görmemiş sanırım. Açıklarsa çok memnun oluruz.
Sayın hocam ben de yazınızı dikkatle okudum.borsada günlük alsatla bu kriz ortamındaki zararını kapatmak istedim.isyat hissesine yatırım yaptım 2 saat kadar sonra satmaya calistim.yanliz iscep uygulamasında 908 lot olmasına rağmen satılabilecek hisse0 olarak gösteriliyor.sabahtan beri müşteri hizmetlerine baglanamiyom.yazinizdan şunu orendim bu hisse 1sene altı yatırımcılar için uygun değil ben de zaten bir daha bu hisseyi almayacağım.bilgileriniz için çok tesekkurler
Merhaba, işyat hissesi ocak 2020 (merkez bankası müdürü değişikliğnden ) beri 2,60 ile 2.75 arasında gidip geliyor neden artmıyor? hiççç çııkmıyor 4.90 tlden bir kere düştü ve hiç çıkmıyor. hep zararım var açıkcası hisseye kızmaya başladım çıkmamasının neden nedir ve bir daha 04.00 leri bulmaz mı?