Dolar 32,4520
Euro 34,7348
Altın 2.440,26
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Özsermaye Karlılığı Nedir?

Özsermaye Karlılığı Nedir?
15 Temmuz 2018 16:39 | Son Güncellenme: 20 Nisan 2023 13:33
25.074

Borsada şirketlerin analizi yapılırken veya orta, uzun vade hisse senedi seçerken en çok konuşulan ve bir karlılık göstergesi olarak kullanılan kavramlardan biridir özsermaye karlılığı. Borsa ve özsermaye karlılığı arasındaki ilişki nedir ne değildir özümsenmiş bir şekilde açıklamaya çalışacağım.

ÖZSERMAYE KARLILIĞI NEDİR?

Özsermaye eşittir özkaynak. Yani:

Finans sektöründe bir şirketin özkaynaklarının güçlü olması oldukça elzemdir. Neden ? Özkaynağın güçlü olması, şirketin faaliyetlerini yabancı kaynak finansmanı yapmadan ya da daha az gereksinim duyarak devam ettirebilmesini sağlar.

Ayrıca özkaynaklar: bankalar, satıcılar ve 3. kişi alacaklılar nezdinde güvence teşkil etmektedir. Özkaynağı güçlü olan işletmeler daha az fona gereksinim duyacağından finansman giderlerinden de o ölçüde kaçınacaklar ve bu durumda da beraberinde karlılık artışı olarak finansal tablolara yansıyacaktır. (Doç Dr. Volkan Demir/KOBİ Girişim Dergisi)

Sermaye ve Özsermaye Arasındaki Fark Nedir?

Özsermaye, işletmenin belirli bir tarihte varlıklarından bütün borçlarını ödedikten sonra geriye kalan varlıklar işletmenin özsermayesini yani sermayesinin özünü verir.

Sermaye ise işletmeye ortaklar tarafından tahsis edilen miktardır.

Özsermaye denen şey dağıtılmayan karlar ve sermayeden oluşur. Mesela şirket temettü dağıtmıyorsa bu oranın çok daha iyi olması gerekir/beklenir. Öz sermayesini yüksek karlarla büyüten şirketlerin de temettü/bedelsiz verme ihtimalleri yüksek olacaktır.

Özsermaye Karlılığı Nasıl Hesaplanır?

ROE=Return on Equity= Özsermaye karlılığı= Yıllık net kar / Toplam özsermaye

veya

(son dönem özkaynak- ilk dönem özkaynak) / ilk dönem öz kaynak

Bu oran hissedarın 1 TL’lik parasına karşılık elde edeceği karı gösterir . Bunu mevduat faizi ve enflasyon ile doğrudan mukayese etmek gerekir. Daha yüksek olması hissedar olarak yatırımcı lehinedir. NE KADAR YÜKSEK İSE O KADAR İYİDİR

SON SÖZ

Borsa yatırımcısı olmak, kazancınızın belli bir kısmını tasarruf adı altında borsada değerlendirmek istiyorsanız muhakkak bu kavrama önem verin derim. Borsamız yeteri kadar sığ bir piyasadan oluşmakta. İyi şirketi seçip yatırım bazlı düşünmek oldukça zorlayıcı. Günlük al-sat işlemleri ise stresli hayatımızı daha da stresli yapmakta. O yüzdendir ki bu kavrama, Borsa ve özsermaye karlılığı arası ilişkisel durumu iyice özümseyip hisse seçimi nasıl yapılır konusunda mutlaka başvurmamız gerekir diye düşünüyorum.

Beğendiğim şirketlerin ve takip ettiğim hisselerin özsermaye karlılıklarını site içerisinde dönem dönem paylaşacağım.

Ayrıca F/K oranı konulu yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. Hisse senedi seçmek zor zanaat. 😀

Başarılı yatırımlar dileğiyle… Görüşmek üzere.

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

  1. taner dedi ki:

    Merhaba, öncelikle harika bilgilendirmeler için tşk ederim..Ancak çok kafa karıştıran bu bölümde yaptığınız bir tanım ” Özsermaye denen şey dağıtılmayan karlar ve özsermayeden oluşur.” cümlesi ” Özsermaye denen şey dağıtılmayan karlar ve sermayeden oluşur.” şeklinde olmalı.

    1. Burak V. dedi ki:

      sağolun varolun. uyarı için de ayrıca teşekkürler düzeltildi…