Dolar 32,5975
Euro 34,7931
Altın 2.498,37
BİST 9.439,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Gersan Elektrik Ne İş Yapar? Şirket Analizi

Gersan Elektrik Ne İş Yapar? Şirket Analizi
20 Ocak 2020 12:50 | Son Güncellenme: 14 Nisan 2024 01:10
17.196

Bir çok küçük yatırımcının Tesla ve Elon Musk ile tanıyıp izlemeye aldığı veya portföyüne dahil ettiği, daha eski borsacıların ise köklü bir şirket olarak tanıdıkları bir şirketten, Gersan Elektrik  şirketinden ve GEREL  hisse detaylarından bahsedeceğiz bu yazıda. Gersan Elektrik kimin, Gersan faaliyetleri neler, Gersan-Tesla ilişkisi, GEREL hisse teknik ve temel durumları gibi konularda başlıklarımız olacak. Şimdiden iyi okumalar.

Gerel – Gersan Elektrik faaliyetleri

Ne iş yapar bu Gersan? Faaliyetleri nelerdir? Ürünleri, hizmet noktaları nelerdir? Bir bir sıralayalım önce.

Gersan Elektrik, sektördeki üretimlerine 1980 yılında Gersan Ticaret olarak başlamış ve şu an yaklaşık 540 personel ile yoluna devam ediyor.

Uluslararası belgelere dayanan üretimleri var. GOST, IEC, BS, TSE, EN, ISO, CE sertifikaları ile Vietnam’dan Şili’ye, Arjantin’den Sri Lanka’ya, Cezayir’den Rusya’ya, Fas’tan Türk Cumhuriyetlerine, Arnavutluk’tan Dubai’ye ve Katar’a kadar çeşitli ülkelere ulaştırıyor.

Gerel – Gersan Ana faaliyet alanları:

Binalar, Sanayi Tesisleri, Fabrikalar, Havaalanları, Petrol-Gaz Rafinerileri, Alışveriş Merkezleri ve Oteller.

Özüyle elektrik sektöründeler. Tamam onu anladık. Teknik ifadeyle iş tanımını yapalım;  enerji santrallerinden evdeki prize kadar uzanan hat üzerinden iletkenleri taşıyan, birleştiren, koruyan sistemleri ve malzemeleri üreten bir şirket. Kablo kanalı, Busbar, Topraklama, Döşeme Altı Sistemleri, Feeder Pillar, Dağıtım Panoları başlığı altındaki on binlerce farklı ürün portföyüne sahip.

Aha bunu anlamadık. 😀 Terimler yabancı gelmiş olabilir. Ki bana da yabancılar. O yüzden görsel olarak da iş alanlarına örneklerle göz atalım.  Elektrik konusu bildiğim bir alan değil. Ama GEREL’i tanımak adına ürünlerini bilmek faydalı olacaktır. Sayfalarca katalog okudum bunun için. Elektrikçi olacaz nerdeyse. 😀

Gersan Busbar Sistemleri

Nedir bu sistem? Modern işletme ve binalarda, hem kuruluş hem de işletme sırasında gereksinim duyulan her türlü güç ihtiyacına cevap veren; yerleşim değişikliklerine, makina ilavelerine, çeşitli noktalardaki enerji teminine, tesisin çalışan kısımlarını aksatmadan sürmesine vesile olan sistemdir. Dünyada 1930’lu yıllarda ABD’de ilk uygulanmış. Ülkemiz ise 1970’lerde bu sistem ile tanışmış.

Gersan’ın önemli kalemlerinden birini oluşturur.

Kablo taşıma sistemleri

Kablo kanallarının projelerde belirtilen yük testlerine göre en uygun şekilde montajını sağlayan aparatlar sistemi.

Pano Sistemleri

Fabrika, hastane, bina ve gökdelen gibi tesislerin enerjilendirilmesinde kullanılabilir.

Gersan G-Bus Otomasyon

Gersan’ın patentli ürünü/sistemi bu.  Şişecam ve Trakya Cam Bursa tesislerinde; Assan Foods, NAS, Zenni Steel gibi şirketlerde kendi bünyelerinde bu ürünü  kullanıyor mesela. Açıkçası en beğendiğim hizmetlerinden birisi bu oldu..

Nedir bu G-Bus Otomasyon Sistemi? Herhangi bir haberleşme veya besleme kablosuna ihtiyaç duymayıp elektrik hattından haberleşmesi sayesinde önemli bir maliyet kalemini ortadan kaldıran sistemdir. Tüm binalarda ve tesislerde, kontrol izleme ve otomasyon
gereksinimine, ulusal enerji verimliliği politikalarına cevap veren bir sistemdir. Uzaktan her türlü elektrik ağını, aydınlatma sistemlerini vs. yönetmeye imkan verir. Müthiş bir tasarruf aracı olarak kullanılabilir.

Kablo Kanal Sistemleri

Belkide en fazla ürün çeşidinin olduğu kısım burası. Kabloların taşınmasını ve kablo yoğunluğuna göre düzgün bir şekilde bir arada durmasını sağlayan sistemdir/ekipmanlardır.

Çok değil yakın zaman önce, Temmuz 2019’da, Gersan Elektrik ile UTE TRD DQM PROJECT şirketi Umman’da petrol rafineri kablo kanalı ve kablo merdiveni siparişi amacıyla 4.970.699 USD tutarında sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında teslimatlar 6 ay içerisinde içerisinde tamamlanacak dendi. Güzel, başarılı işler.

Topraklama Sistemleri

Tehlikeli akımların toprağa aktarılmasını sağlayan sistemleri de kuruyor Gersan. Bak bu kavramı biliyordum. Topraklama önemli abi. Hepimizin varacağı son nokta 😀

Döşeme Altı Sistemler

Modern binaların iç mekanlarında döşeme altına kullanılan sistemler bunlar. Zemin altına döşenen kablo kanallarıyla kabloların güvenliği sağlanır ve modern görünümlü buatlarla çıkış verilir. Estetik açıdan da güzel duruyor.

GEREL DÖŞEME ALTI SİSTEMLER

Gersan Led-Bus Aydınlatma

Gersan için yine önemli bir gelir kalemi. Ampül ve Led olayında iyi para var. 😀 Hatırlarsanız TEKFEN incelememizde de bu konu geçmişti.

Gersan da bu işe özel önem vermiş ve kameralı sokak aydınlatma sisteminden tutunda tavan, yüksek tavan led aydınlatmaya kadar pek çok istek ve çeşitte led üretimi işine girmiş. Çoğu ürünü kendi tasarlamış. Bu kısımda hoşuma giden bir konu da G-Bus sistemi ile led olayını birleştirip enerji verimliliğini maksimuma çıkarma peşinde oluşları oldu. Gerçekten başarılı.

GEREL LED AYDINLATMA

Gersan Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Dünya elektrikli araçlara doğru evrimleşirken bu alandaki karlılık ve beklentiler de her geçen gün artıyor. 2030 yılına kadar inanılmaz değişimler göreceğiz. Bundan eminim.

Gersan Elektrik GEREL tam da bu derin mevzuda sektöre kendisini ispat etmiş işler yapmakta. Markalarının ismi G-CHARGE.

Emlak Konut, TOKİ, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul BBB İspark gibi kurumlarla da bu alanda ortak projeler yürütüyorlar.

Burda olay şu: Gersan GEREL hisse senetlerindeki beklentileri de maksimuma çıkaran bir alandayız şimdi. Yerli üretim Elektrikli Araç Şarj İstasyonu.  İistasyon kelimesini kalın yazdım ki sebebi bir çok kişinin olayı yanlış anlamasıdır. Gersan, elektrikli araç şarjı üretmiyor. Bunların istasyonlarını kuruyor ve bakımını yapıyor.

Ama bir de notumuzu düşelim. Bu konuya dair çalışmalar da yapılıyor. Hem de yakın zamanlı.

Yerli ve Milli otomobilin şarj ünitelerinin üretiminin Gersan Elektrik AŞ tarafından Erzurum’da yapılmasına karar verildiği resmi olarak Şubat 2018’de bildirildi. Hatta Türkiye’nin, milli ve yerli otomobilini üretmesi yönündeki altyapı çalışmaları kapsamında şarj ünitelerini yapacak Gersan Elektrik AŞ’ye Erzurum’da geçici yer ve Ar-Ge çalışma alanı tahsisi  de yine 2018 yılında yapıldı. Şirket yetkilisi Ersan Temur, şirket olarak TESLA ile yapmış oldukları stratejik ortaklık neticesinde araç şarj ünitelerini yapmayı kararlaştırdıklarını dile getirdi. Şirket Temmuz 2019’da konuya dair KOSGEB’den 5 milyon lira teşvik aldı. Takibine devam edeceğiz.

GEREL

O zaman şu dananın kuyruğunun koptuğu yere de bir bakalım. GEREL- TESLA ilişkisine.

GEREL ve TESLA ilişkisi

Az çok hatırlıyor, biliyorsunuz. GEREL hissesi 2017 sonu 2018 başlarında Tesla haberleriyle önemli gelişmeler yaşadı. Şirket üst düzey yetkilisi Mustafa Serdar Şalcı’nın açıklamalarına bakalım.

“Tesla’nın hızlı elektrikli şarj istasyonu Supercharger ürünlerinin montajı ve devreye alınması hizmeti vermek üzere, bu şirketle bir gizlilik anlaşması imzaladık. Bu kapsamda, müşterilerimizin sahip olduğu veya olacağı Tesla Supercharger ürünlerinin montajı veya devreye alınması gibi faaliyetlerde bulunabileceğiz. Şu an için süreçle ilgili sadece montaj kısmında yer alıyoruz. Ancak deneyim kazandıkça, daha sonra gerek Tesla şarj ürünlerinin üretilmesi, gerekse kendi ürünlerimizin Tesla araçlarına daha uyumlu hale getirilmesinin koordinasyonu için temaslarımız sürecek ve bunlar da ayrı anlaşmalar kapsamında ele alınacak.”

Gersan’ın ürettiği veya Tesla da dahil olmak üzere pek çok marka elektrikli araca uyumlu olan şarj istasyonlarını talep gelen ülkelere tedarik ediyor.

Kısa kesielim. Mevzu derin. 😀

GEREL kimin Gersan ortaklık yapısı ?

GEREL kimin? sorusu Gersan şirketinin son bir kaç işlemiyle kafalarada soru işareti oluşturmuş. Önce mevcut duruma bakalım.

GEREL - ORTAKLIK YAPISI

imtiyazlı pay yok.

Şirketin büyük hissedarı Yüksel Kardeşler. Ama 25 Şubat 2019’da  Weiser Asset Management Ltd. şirketi pay sahibi oldu. Necidir bu şirket? Kendi resmi web sitesinden aldığım bilgiye göre sade, butik bir finansal hizmetler şirketi. Bahamalar’da kayıtlı bir broker satıcısı ve Kanada’da muaf bir pazar satıcısı. GEREL konu hakkında KAP’a şu açıklamlarda bulundu.

Şirketimizin büyük hissedarı Sn. Yüksel Kardeş’in %30,83 oranındaki hisselerinin Weiser Asset Management Ltd. şirketine devri söz konusu değildir. Söz konusu işlem Sn. Yüksel Kardeş’in hisselerinin bulunduğu Aracı Kurum, yurtiçi Aracı Kurumlardan Uluslararası Alanda Faaliyet gösteren 1. Sınıf Aracı Kurum Yetki Belgesine sahip Weiser Asset Management Ltd. Şirketine taşınmasından ibaret olup, söz konusu hisselerin sahipliği halen Sn. Yüksel Kardeş üzerindedir.

Neden böyle bir aracı kurum değişikliğine gidildi? Yurt dışı0 Bahamalar vs….. Konuyu araştıracağım. Bana değişik geldi bu durum.

Şirketin yabancılara satışı olarak düşünülmüş olmalı KY tarafından. Ki hissede 10 günlük hareketi içinde 3 TL’den 5 TL’ye giden bir fiyat hareketi görüldü.

GEREL hisse teknik yorum

Gersan Elektrik hisse senedi teknik analiz yorum ve haber akışlarını için ayrı bir sayfada inceledim. TIKLAYINIZ

SON SÖZ

Borsa yatırımcıları için bir sohbet şirket analizini ve incelemesini daha bitirdik. Umarım faydalı olmuştur.

Görüşmek dileğiyle. Bol kazançlar.

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

  1. ali dedi ki:

    Hocam kalemine saglık

    1. Burak V. dedi ki:

      teşekkür ediyorum

  2. İlker SAĞLAM dedi ki:

    Elin kolun dert görmesin hocam