Vix Endeksi Düşüyor Korku Azalıyor. Borsada 100 Bin Aşılabilir mi?
Piyasalarda korku azalıyor, corona virüsün günlük hayata etkileri kademeli azaltılıyor. Peki Borsada 100 bin aşılabilir mi ? Bunun cevabını arayacağız.
Koronavirüs pandemisinin küresel piyasalarda yarattığı korku, 16 Mart’da VIX Endeksi‘nin (Korku Endeksi) 82,69 seviyesine yükselmesiyle daha net anlaşılmıştı. Söz konusu endeksin şuan 27,98 seviyelerine gerilemesi, Dünya üzerinde ki korkunun biraz daha sakinleşmesi anlamına geliyor.
Borsa’da yükselişi görebilme açısından CDS göstergesi de önem arz ediyor. Özellikle yabancı yatırımcı değerlendirme yaparken en çok CDS göstergesini baz alıyor.
Mevcut durumda Dolar’ın 7 TL üzerine geçme sebeplerinden birisi de CDS göstergesidir. 10 Mayıs Pazar gecesi açılış ititbariyle CDS rakamı 600 seviyesinin üstünde. Ancak CDS göstergesinin bu şekilde yüksek seyretmeye devam etmesi ne kadar mümkün ? ekonomistlerin sorguladığı ilk sorulardan biri.
Dolar’da Son Durum
Birikimlerinin dolar karşısında değerinin azalacağını düşünen veya bu yükselişten faydalanmak isteyen vatandaşlarımız ne varsa altına, dolara yatırıyor. Bu aşırı talebin kırılabilmesi için gerekli önlemlerin alınması şart. Döviz likiditesini arttırmak bu sorunu aşmada fayda sağlayabilir. Fakat Merkez Bankası henüz bu yola başvurmak istemedi. SWAP politikaları ve BDDK’nın önlemleri il dolarTL kontrol edilmeye çalışılıyor.
Kısa vadede SWAP veya borçlanarak sorunun aşılabilme ihtimali olmasına rağmen çözümlerin uzun vadeli olması gerektiğini unutmamak gerek. Yabancı yatırımcının güvenini kazanmak adına ülke yöneticileri ve TCMB tarafından alınabilecek tedbir ve ekonomik düzenlemeler, ülkenin yatırım yapılabilir duruma gelebilmesi için önemli.
Borsa’da 100 bin Aşılabilir mi?
BIST 100 Endeksi analizi yapan her yatırımcı 100 bin seviyesinin ne kadar kritik olduğunu bilir. Hiç bir destek / direnç bölgesi bu tarz psikolojik destek / direnç bölgeleri kadar dayanıklı olmaz.
Pandeminin tavan yaptığı mart ayında 82,528 seviyelerine inen Borsa İstanbul, sonrasında hareketlenerek 102.328 seviyelerine kadar yükselebildi. Yükselişten sonra gelen kar satışları ve BIST 30 Endeksi hisselerine yönelik alımların azalması ile tekrar 100 bin seviyesinin altına düştü.
Geçtiğimiz haftayı 97.845 seviyesinde kapatan endeksin şuan ki konumu ilk destek noktasına denk gelmiş vaziyette. 22 günlük üstel hareketli ortalama ve FIBO seviyesinde destek bulmuş olan BIST100, bu seviyelerde tutunabilirse 100 binleri tekrar konuşabiliriz. Fakat kalamaması durumunda 94.633 seviyesinde ki destek bölgesi için takip edilecektir.
Piyasanın Sıradışı fiyat hareketleri
Özellikle geçtiğimiz hafta piyasalarda sıradışı fiyat hareketleri yaşandı. Gün içerisinde dalga boyları artarken saatlik ortalamalardan da uzaklaşılıyor. Yatırımcıların kararsızlıkları artması ve bu psikolojinin iyi idare edilememesi zirvelerde yeni alımlara yol açarken, zararına satışlara da neden oluyor.
Yatırımcıların bu durumlarda sakinliklerini korumaları çok önemli bir husus. Geçmiş dönemler düşünüldüğünde, yaşanan hareketliliğin mutlaka arkada kalacağı unutulmamalı. Hisse Seçim Psikolojisi: Dürtüler makalemize göz atmayı unutmayın. Psikoloji bu işin yüzde 80’i.
Bol kazançlı yatırımlar.