Dolar 32,5216
Euro 34,7912
Altın 2.421,59
BİST 9.708,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Piyasa Mezarlığı Nedir? Borsa ve Finans

Piyasa Mezarlığı Nedir? Borsa ve Finans
24 Eylül 2021 15:58 | Son Güncellenme: 24 Eylül 2021 21:44
3.365

Piyasa Mezarlığı Nedir?

Piyasa mezarlığı, düşüş hissinin devam ettiği, mevcut yatırımcıların satmasına, zararına uzun dönem beklemelerine ve yeni yatırımcıların da kenarda kalmasına neden olan piyasadır. Mevcut yatırımcılar, gerçekleşmemiş büyük kayıplarını kabul etmek istemezler ve sonuç olarak, aracı kurumlarındaki hesaplarını bile açıp bakmayabilirler. Hatta bir çoğu için fiyatlar maliyetlerine geldiğinde piyasadan çıkmak için gün sayıyor da diyebiliriz. Bir başka deyişle, yeni yatırımcılar veya nakitteki yatırımcılar gelecekteki piyasa düşüşlerinden korkmaya devam ediyor ve daha düşük fiyatlarla bile satın almak konusunda isteksizler. İşte her iki grup için de piyasa ölü veya zombi benzeri bir durumda görünür. Bu tür durumlardaki piyasalara piyasa mezarlığı denir.

Kısa ömürlü piyasa düşüşleri (haftalık, aylık) piyasa mezarlığı olarak nitelendirilemez. Unutmayın bu kavram, yıllar olmasa da aylar boyunca piyasadaki büyük düşüşleri yansıtır. Hisse senetleri için Değerleme oranları tarihsel ortalamalara göre düşük kalsa bile, yani örneğin hisse senetleri çok çok ucuzlasa bile riskten kaçınma isteği küçük yatırımcılarda maalesef baskın temadır.

Örneğin, S&P500 2007-2009 ayı piyasasında 517 gün boyunca %56.8 düştü. Tersine, 1987’deki Kara Pazartesi, yüzdesel olarak tek bir işlem günü için en kötü düşüşler arasında yer almasına rağmen bir mezarlık piyasası değildi. Çünkü 2007-2009’daki mezarlık piyasası koşullarının aksine 1987 çöküşü çok uzun devam etmemişti.

Tüm zamanların en kötü piyasa mezarlığından bazıları, 1929 Büyük Buhran, 2000 Teknoloji Balonu ve yukarda sözünü ettiğim  Mortgage Krizi ile gelen 2007-2009 Büyük Durgunluğunu sayabiliriz.

Yine en çok merak edilen konu piyasa mezarlığı dönemlerine giriş ve çıkış zamanlarını tespit etmek mümkün mü? sorusu olsa gerek. Yale ekonomi profesörü Robert Shiller tarafından geliştirilen CAPE oranı bize bu anlamda  yardımcı olabilir. Bu CAPE oranı aynı zamanda Shiller F/K veya F/K 10 oranı olarak da bilinir. CAPE oranı, büyüme ve düşüş ekonomik döngülerinin sonucu olan piyasa F/K’larındaki dalgalanmaları yumuşatır.

Örneğin, şirketler ekonomik bir patlama sırasında daha yüksek kazanç elde etme eğilimindedir. Buna karşılık, bu onların fiyatlarını ve piyasanın genel değerini şişirir. Sonuç, piyasa değerini tam olarak yansıtmayan düşük bir cari fiyat-kazanç oranıdır.
Benzer şekilde, kazançlar ekonomideki yavaşlamanın ortasında düşme eğilimindedir. Bu, piyasa dinamiklerini doğru bir şekilde yansıtmayan son derece yüksek bir cari fiyat-kazanç oranına neden olur.
CAPE oranı, iş çevrimlerine göre ayarlanır ve kazançlar üzerindeki enflasyonist baskıyı ayarlamak için tüketici fiyat endeksi değerlerini kullanır. CAPE oranı yüksek eğilim gösteriyorsa, pazar genellikle bir patlama dönemindedir. Tersine, önemli bir süre için düşen bir CAPE oranı, bir mezarlık pazarına işaret etme eğilimindedir. Son olarak, aşırı düşükten yükseğe dönen bir CAPE oranı, piyasa mezarlığı döneminin sonunu ölçmeye yardımcı olabilir.
Yazı hakkındaki düşüncelerinizi yorumda belirtirseniz memnun olurum.
Bol kazançlı yatırımlar.
Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

  1. Vedat dedi ki:

    çok değerli bir yazı kaleme almışsınız, bizlere böyle spesifik bilgiler sunduğunuz için şahsım adına teşekkür ederim. bu tür yazılarınızın devamını merakla takip etmekteyim.

    1. Burak V. dedi ki:

      teşekkür ederim. Fırsat buldukça yazmaya devam edeceğim.