EBITDA nedir? Nasıl hesaplanır? Nasıl yorumlanır?
Bir finansal performans ölçütü olarak kullanılan EBITDA Nedir? Nasıl hesaplanır? Nasıl yorumlanır? Ne anlama gelmektedir? Borsada nasıl kullanılır? sorularına cevap arıyoruz bu yazımızda.
Önce açılımına bir bakalım.
İçerik Konu Başlıkları
EBITDA nedir? FAVÖK Nedir?
FAVÖK, “Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar” tanımlamasının kısaltılmış hali olarak kullanılan bir kavram. EBITDA ise “Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization” anlamına gelen ingilizcesi.
Yani FAVÖK ve EBITDA anlam bakımından aynı şeyi ifade ediyorlar.
FAVÖK, FVAÖK veya VAFÖK de aynı anlamlara gelen kısaltmalar. Farklı kaynaklarda görürseniz tereddüt etmeyin.
FAVÖK bir finansal hesaplama/değerleme yöntemi. Ve en önemli yanı bir şirketin kazanç yaratma potansiyelini bize sunuyor oluşu.
İşin özü hem değerleme yöntemi olarak hem de performans ölçütü olarak kullanabiliyoruz.
En asıl kullanım yeri de şirket satın alımlarında veya birleşmelerinde faydalanılıyor olması.
EBITDA FAVÖK nasıl hesaplanır?
Borsada ve hisse senetlerinde temel analiz dediğimiz türün kökeni bilanço okumaları ve gelir tablosu incelemelerine dayanır.
Bilanço bize kar/zarar durumunu gösterir ama gelir tablosu bunun hikayesini gösterir.
FAVÖK hesaplayabilmek için işte bu gelir tablosundan esas faaliyet karını ve amortisman giderlerini buluruz.
Şirketin esas faaliyet kârına nakit olmayan giderlerini ekleyerek FAVÖK yani EBITDA’yı buluruz. Nakit olmayan gidere en güzel örnek amortisman. Amortisman para çıkışı gerektirmeyen bir giderdir. O nedenle FAVÖK hesabında amortismanı esas faaliyet kârına ekleriz. FAVÖK = Esas Faaliyet Kârı + Amortisman
Bir başka yöntem.
İşletmelerin net karını+ vergilerini+ amortismanlarını ve faizlerini topladığımızda elde ettiğimiz değer de yine bize FAVÖK=EBITDA’yı verir.
EBITDA FAVÖK nasıl yorumlanır?
Şirket analizlerinde, FAVÖK – EBITDA, faydalanabilirliği yüksek bir gelir tablosu değerleme ölçütü.
FAVÖK hesaplamalarında bizim için önemli olan şey karşılaştırmalardır. Peki burada neyi karşılaştırıyoruz? Şirketin bulunduğu sektöre göre mevcut durumunu.
Sektörün FAVÖK marjı ile şirketin FAVÖK’ünü çarptığınız zaman şirket ederine ulaşırsınız. Bu da şirketin ucuz mu pahalı mı olduğu göstergesine ulaştırır sizi. Bunu bir de aynı sektördeki şirketler için de yaparsanız en ucuzunu bulma olasılığınız artar.
Ayrıca pozitif bir Ebitda, işletmenin nakit gelir kazandığının göstermektedir. Ebitda’nın negatif çıkması ise işletme ya da kurumun karlılık ve para akışlarında sıkıntı yaşandığı anlamına gelmektedir.
FD/FAVÖK nedir?
FAVÖK ile ilgili önemli bir diğer gösterge de FD/FAVÖK oranıdır.
FD nedir? Firma değerini temsil eder.
Nasıl bulunur?
Firma Değeri = Piyasa Değeri + Net Borç (Toplam Borç – Toplam Nakit)
FD/FAVÖK oranının kesin bir seviyesi bulunmamakla birlikte ortalama 5 ile 14 arasında değiştiği görülmektedir. FD/FAVÖK oranı ne kadar düşük olursa şirket için o kadar olumludur.
Günlük FD/FAVÖK hesaplamalarına bakabileceğiniz bir de link bırakıyorum.
SON SÖZ
Borsa rehberimize bir yeni yazı daha eklemiş olduk. Temel analiz konusunda Özsermaye Karlılığı , Oran analizi ve PD/DD oranı gibi kavramlar önem arz eder.
Yatırımınız için, doğru şirketi / hisse senedini seçmenizde umarım faydalı olmuştur.
Görüşmek üzere. Bol kazançlı yatırımlar.
Öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. ancak bir önerim var. bu konuları hiç bilmeyen birine anlatıyormuş gibi anlatırsanız daha verimli olur diye düşünüyorum. Örnek Sektörün FAVÖK marjı ile şirketin FAVÖK’ünü çarptığınız zaman şirket ederine ulaşırsınız. Bu da şirketin ucuz mu pahalı mı olduğu göstergesine ulaştırır sizi” demişsiniz. Ben BİR HİSSE ÜZERİNDE HSAPLAMA YAPTIM. BU MİKTAR NE PİAYASA DEĞERİNE NEDE DEFTER DEĞERİNE DENK GELİYOR. YOKSA BU ŞİRKETİN EDERİ DEİĞİNİZ HİSSE FİYATI MIDIR. FAVÖK BAZISINDA 20 BAZISINDA 1 BUNUN KÜÇÜK OLANI MI BÜYÜK OLANI MI İYİ ÖRNEKLERLE ANLATIRSANIZ GÜZEL VE VERİMLİ OLUR . SAYGILARIMLA