Zorlu Holding Kimin, Hisseleri, Ortaklıkları ve Markaları Neler?
İçerik Konu Başlıkları
Zorlu Holding Kimin, Hisseleri, Ortaklıkları ve Markaları Neler?
ABD yaptırımlarına yönelik iphone tartışmaları akabinde iken kaleme alıyorum bu yazıyı. Zorlu grubunun bir kuruluşu olan Vestel ürünlerinin ön plana çıkışı, ne zamandır aklımda olan Zorlu Grubu inceleme ve araştırmalarımı hızlandırdı. Paylaşmak ise bugüne nasip oldu. Zorlu Holding Kimin, Zorlu Holding yan kuruluşları, iştirakleri, borsadaki şirketleri hangileri ? Nasıl bu kadar zengin oldular ? Hangi sektördeler ?… Konu çok.
Önce Zorlu grubunun kime ait olduğu ile başlayacağiz. Haydi rastgele. 😀
Zorlu Holding Sahibi Kim?
Soruya öz cevap verecek olursak, Zorlu holding bir aile şirketi. Ahmet Zorlu ve kardeşi Zeki Zorlu etrafında şekillenen bir yapı mevcut.
Yönetim Kurulu Başkanı
Ahmet Nazif Zorlu
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Zeki Zorlu
Zorlu Holding CEO’su
Ömer Yüngül
CEO: chief executive officer. Böyle söyleyince baya havalı değil mi? 😀 Bildiğimiz genel müdür demek aslında. Neyse dağıtmayalım konuyu.
Kısaca bir gelişim tarihçesine bakalım.
Zorlu Holding Tarihçesi
Baba Mehmet Zorlu tarafından Denizli Babadağ İlçesinde temelleri atılmış Zorlu grubunun.
Eşi Saide Hanım, oğulları Zeki ve Ahmet ile evlerinin altındaki küçük bir dokuma tezgahında”Zorlu Holding” hikayesi başlamış.
1953 yılında ise bu iş hem dokuma hem de ticaret şeklini almış
Mehmet Zorlu ve kardeşi, Anadolu’yu gezip, kendi ürünlerinin yanı sıra ilçede üretilen diğer çarşafları da satar olmuş.
İlkokulu terkedip ticarette gözü olan Ahmet Zorlu’nun ısrarıyla açılan Trabzon’daki mağaza, ailenin iş yaşamında bir başka dönüm noktası olmuş.
Sonrası, her büyük şirketin veya büyümek isteyenin adresi olan İstanbul. Sene 1966 TAÇ markası doğmuş.
Tekstilin baş merkezlerinden Bursa’da da 1988 yılı KORTEKS fabrikası açılmış.
Perde söktörünü bilenleriniz bilir, iyi para var o işte. 😀
1990 yılı Zorlu Holding kurulmuş. Sonrası yürü ya kulum. Tekstilden enerjiye, beyaz eşyadan gayrimenkule…Ve daha fazlası.
Zorlu Holding hangi sektörlerde ne iş yapar?
154 ülkeye ihracat yapan Zorlu Grubu, 60’ı aşkın şirketleri ile uzuuuunca bir liste oluşturuyor.
Resmi büyütmek için üstüne tıklayınız.
# Tekstil ile başladıkları yolculuğa, ihracat rekorları eklemişler. Zorlu Tekstil Grubu ile Avrupa’nın en büyük ev tekstili üreticisi.
# Elektronik, beyaz eşya ve telekominikasyon sektöründe Avrupa’nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri komplekslerinden birine sahip: Vestel City.
# Buraya bir video bırakıyorum. Muhakkak izlemenizi öneririm. National Geographic Mega Fabrikalar belgeseline konu olan Türkiye’nin tek fabrikası Vestel City.
# 8 tane AR-GE merkezi ile Türkiye’nin patent şampiyonu.
# Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefon üreticisi. bu segmentte yaklaşık 4 yıldır varlar ve her geçen gün gelişim kaydediyorlar.
# Türkiye’nin ilk insansız hava araçları Karayel, Bora ve Efe’nin üreticisi durumundalar.
# Yerli otomobili üretecek ortak girişim grubundaki 5 Babayiğit’ten biriler.
# Tam 6 Doğalgaz, 4 jeotermal, 4 rüzgar, 7 hidroelektrik santrali ile enerji sektöründe de iddialılar. İsrail’de bile 3 tane santralleri var. İsrail’de özel sektör yatırımı ile kurulan ilk doğal gaz santraline sahipler. Ayrıca Pakistan’da 1 rüzgar santrali.
# Madencilik alanında dikkatimi çeken çok önemli bir unsurda faaliyetteler; Meta Nikel.
Madencilik faaliyetinden çok, teknoloji ile birlikte metalürji ve kimya bilimlerini kullanarak yenilikçi ürünler üretmeye odaklanan Meta Nikel, üretimde kullandığı tüm makine, ekipman ve teçhizatı kendi teknolojileri ile üretmek ve cari açığın daraltılmasına katkı sağlamak için çalışıyor.
Yerli otomobil üretiminde de bu madenin kullanılacağı belirtiliyor. Geleceğin petrolü olarak tanımlanan ve pil teknolojisinde kullanılan bu maden konusunda Çinli GSR grup ile Zorlu Grubu şirketlerinden Vestel bir mega batarya fabrikası için yüzde 50 ortaklık kurdu.
Olayı sadece otomobil olarak düşünmeyin. Bunun telefonu, tableti, bilgisayar pilleri de var. İlgiyle takipteyim. 😀
Not: Dikkat ettiniz mi bilmiyorum? Zorlu grubunun bankacılık sektöründe şirketi yok. Ama bir zamanlar vardı. 1997 yılının başında bankacılık lisansı olan Zorlu Holding, Özelleştirme İdaresi’nden Denizbank’ı satın aldı. 2012 yılında da bu bankayı Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’a sattı. Bu satıştan ciddi anlamda kar elde etti.
Borsada Zorlu Holding şirketleri neler?
Zorlu Holding bünyesinde yer alan Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ, Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ ve Zorlu Enerji Zorlu Elektrik Üretim AŞ’nin hisseleri borsada işlem görmekte
Ayrıca Korteks Mensucat Sanayi ve Ticaret AŞ, Zorlu Faktoring AŞ, Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ ve Zorlu Osmangazi Enerji ve Sanayi Ticaret AŞ’nin özel sektör tahvilleri de yine Borsa İstanbul’da yatırımcılara açık durumda.
31 Aralık 2017 itibarıyla, Zorlu Holding’in ödenmiş sermayesi 3.325.000.000 TL’dir.
Zorlu grubunun her üç hissesini de takip edeceğim. Ayrıntılı analizlerini yapacağız ilerleyen günlerde.
ZOREN Hisse Yorumu
Zorlu grubunun enerji sektöründeki ana kuruluşu. Doğal gaz ticareti ve dağıtımı, güneş panelleri ticareti, “anahtar teslim” enerji santralleri inşası, bakım-işletim hizmetleri alanlarında yurt içi ve yurt dışında hizmet veren şirketlerden oluşan bir şirket ZOREN.
Bedelli sermaye artırım huyundan vazgeçmesi benim için önemli olur. 😀 Tabi yüksek miktardaki borçluluğunu da bitirmesi.
ZOREN hisse yorumları kategorimiz.
VESTL Vestel Elektronik Hisse Yorumu
Vestl hisse uzun vadede yükseliş trendinde. Ve teknoloji ile ilişkili her sektör gibi bunun da trendi uzun vadede şaşmaz görüşündeyim.
Geleceğe yönelik beklentiler dahilinde takip edeceğim.
VESTL hisse yorumları kategorimiz.
VESBE Vestel Beyaz Eşya Hisse Yorum
Vesbe hissesinin karlılık değişim durumu vestl’e göre çok daha iyi. Teknik görünümünde bir sıkışmaya doğru gidiyor. Uzun müddet bir kanal içinde hareket etmiş. İllaki bir yöne kırılacak. Beklemeyi bilene orta vade-uzun vade hissesi olarak düşünülebilir.
VESBE hisse yorumları kategorimiz.
SON SÖZ
Zorlu grubunu da böylelikle bitirmiş olduk. Grup olarak güzel işler yapıyorlar. Teknoloji ve inovasyon sektörleri bazında bütünsellikleri hoşuma gitti. Dışsal maliyeti oldukça düşürmüş gözüküyorlar.
Sizlerin düşüncesi nedir? Zorlu grubu hisselerinde olanlar veya takip edenlerin düşüncelerini yazarsa memnun oluruz.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sizleri sıkmadan yapmaya çalışıyorum grup/holding incelemelerimi.
Bol kazançlı yatırımlar dileğiyle. Görüşmek üzere.