SWIFT Nedir? Ne işe yarar?
Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği yani İngilizce kısaca SWIFT (yasal olarak: S.W.I.F.T. SCRL), dünya çapındaki finans kuruluşlarının finansal işlemlerle ilgili bilgileri güvenli, standartlaştırılmış ve güvenilir bir ortamda transferini gerçekleştiren bir ağ türüdür. Finans dünyasını birbirine bağlayan ağ olarak da tabir edilir.
Bu kavramı zaman zaman siyasi ve ekonomi haber akışlarında görebiliyoruz. Mesela şu günlerde Rusya – Ukrayna krizi vasıtasıyla tekrar gündemde. Rusya’ya bir yaptırım seçeneği olarak
haberleştirildi.
Bundan öncesinde ise iç siyasetimizde Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “İspat et, istifa edeceğim” dediği belgelere ait dekontlar ile ilgili kullandığı bankacılık terimlerinden birisi yine “Swift” olmuştu.
2017 yılında Birleşmiş Milletler Kuzey Kore bankalarını mercek altına almış ve bazı bankaları ‘’kara para aklama merkezi’’ haline geldiği ve Kuzey Koreli hacker topluluğu Lazarus’un Avrupa ve Amerika’daki bazı finans kurumlarını hedef almasının da gerekçesiyle bu sistemden çıkarmıştı.
SWIFT, kuruluş fikri ve sonrasında CEO’su Carl Reuterskiöld (1973-1989) önderliğinde 3 Mayıs 1973’te Brüksel’de oluşturuldu.
Yurt içi yada yurt dışındaki banka hesaplarına döviz olarak gerçekleştirilen tüm para transferleri SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Swift kodu, bankaların döviz hesaplarına yapılan transferlerin gerçekleştirilmesini sağlayan uluslararası bir koddur.
Tüm bankaların kendilerinin kullanımına özel bir Swift kodu bulunmaktadır.
Swift kodu; 11 haneden ve tamamen büyük harflerden oluşur. Kod açılımında ilk 4 hane bankanın kodunu, devam eden 2 hane ülke kodunu, sonraki 2 ya da 4 hane ya da bazı ülkelerde 3 hane yerel kodu, sonraki 3 hane ise şube kodunu tanımlamaktadır. Eğer bu kod birleşimi 11 haneyi oluşturmuyorsa kodun sonuna X harfi eklenerek 11 haneye tamamlanır.