Dolar 32,4422
Euro 34,8302
Altın 2.436,47
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 17°C

İhtiyaç Kredileri Çıkmaza Girdi Piyasa 4 Milyar TL Daraldı

İhtiyaç Kredileri Çıkmaza Girdi Piyasa 4 Milyar TL Daraldı
28 Nisan 2023 14:03 | Son Güncellenme: 28 Nisan 2023 14:06
1.661

Geçtiğimiz 17 Şubat tarihinden beri ihtiyaç kredileri kullanımı 4 Milyar TL daraldı. Yaşanan daralmanın sebebini ise bankalara getirilen yüzde 18,56’lık faiz sınırı olduğu düşünülüyor. Bankalar ise 70 bin ve üzeri kredilerde faiz oranlarını artırınca kredi kullanımlarında büyük düşüş gözlemlendi.

Bireysel ihtiyaç kredi kullanım oranında büyük düşüş yaşandı. 14 Nisan haftasında 826 milyar 656 milyon TL olan ihtiyaç kredileri geçtiğimiz hafta 3 milyar 986 milyon liralık düşüşle 822 milyar 670 milyon liraya geriledi.

10 Mart tarihinde Merkez Bankası tarafından bankalara gönderilen yazı ile daha önce ticari krediler için getirmiş olduğu ‘örtülü faiz sınırını’ ihtiyaç kredileri için de uygulamaya soktu.

Söz konusu düzenleme ile, menkul kıymet kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz yüzde 1.37, yıllık faiz yüzde 18.56 olarak belirlendi. Bankaları düşük faiz ile menkul kıymet alımı arasında tercih yapma ikileme sokan bu düzenleme sonrasında yüzde 26,48 olan ihtiyaç kredi faizleri yükselerek yüzde 32,33’e kadar geldi.

KKM 100 milyar doları aştı

KKM yani Kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 2 trilyon TL sınırına ulaştı. Kur korumalı mevduatların büyüklüğü  Merkez Bankası’nın kurlarıyla Dolar’a çevrilerek hesaplandığında 100 milyar dolar seviyelerine geldiği görüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık yayınladığı verilerine göre KKM’lar 21 Nisan haftasında 89,2 milyar TL artışla 1,98 trilyon TL ile yeni rekor bir rekora ulaştı.

TCMB Rezervleri son 9 ayın en düşük seviyelerinde

Merkez’in net uluslararası rezervleri 21 Nisan ile sona eren haftada 3.75 milyar dolar düşüşle 8.29 milyar dolara geriledi ve geçen yıl Temmuz sonundan bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Yaşanan deprem felaketinden sonra net rezervlerde görülen düşüş devam etti.

Net rezervlerde beş haftadır kaydedilen aralıksız düşüş 11.69 milyar dolar oldu. Geçen yıl Temmuz ayı başlarında 6.1 milyar dolara kadar gerileyen ve 20 yılın dip seviyesini gören net rezervler TCMB’nin aldığı döviz rezervini artırıcı çeşitli önlemlere rağmen depremden önce ancak dalgalı bir toparlanma sergilemişti.

Robin Brooks: Doların adil değeri 21 lira 

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks dolar/TL için adil değerin 21 seviyesinde olduğunu söyledi. IIF’in raporunda, 14 Mayıs seçimlerin “ülkenin varlıkları değer kaybetmiş krediye dayalı büyüme modelinin sonunu getirme potansiyeli bulunması nedeniyle” liranın toparlanabileceğini iddia etti.

“Bu, temel olarak olumlu olur ve IIF’i dolar/TL adil değer tahminini düşürmeye sevk edebilir” görüşünü iddia eden Brooks, TL’de değer kaybının süreceği beklentisinin yaygın olması nedeniyle, karamsarlığın “aşırı” seviyeye ulaştığı görüşünde.

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.