En İyi Borsa Filmleri 20+ İzlenmesi Gereken En İyi Borsa Filmleri
Dolar 34,4634
Euro 36,3427
Altın 2.935,45
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 11°C

En İyi Borsa Filmleri ve Belgeselleri: 20+ Liste

En İyi Borsa Filmleri ve Belgeselleri: 20+ Liste
20 Nisan 2023 16:18 | Son Güncellenme: 7 Mayıs 2023 16:03
40.581

İzlenmesi Gereken En İyi Borsa Filmleri ve Belgeselleri

Merhaba Borsa Kafası ahalisi, sizler için gelmiş geçmiş izlenmesi gereken en iyi borsa filmleri ve ekonomi belgeselleri listesi hazırladık. IMDB Puanına göre sıraladığımız borsa ile ilgili filmler ve belgesellerin her biri sizlere bir şeyler kazandıracak, ufkunuzu aydınlatacak ve kendinize dersler çıkarmanızı sağlayacak cinsten. Her zaman para konulu filmler ilgimizi çekmiştir ancak borsa filmi odaklı çok fazla kaynağın olmadığını tespit ettik ve izlenmesi gereken en iyi borsa filmleri listesi yapmaya karar verdik.

En iyi borsa filmleri listesi hazırlarken dikkatimizi çeken en önemli husus çoğu filmin gerçek yaşanmış hikayelerden uyarlanmış ekonomi filmleri olmasıydı. Elimizden geldiğince yaşanan gerçek olayların neler olduğunu da anlatmaya çalıştık. Arada banka filmleri denk gelebilir ancak hepsinin konusu ortak: BORSA ve PARA.

İzlenmesi Gereken En İyi Borsa Filmleri

#1 The Wolf of Wall Street

  • IMDb Puanı: 8,2
  • Yapım Yılı: 2013

The Wof of Wall Street  Jordan Belford.

İzlenmesi gereken en iyi borsa filmleri listesinin başında The Wolf of Wall Street (Para Avcısı) filmi geliyor. Amerika’da yaşanmış dolandırıcılık olaylarının önde gelen isimlerinden broker Jordan Belfort‘un hikayesinin uyarlamasıdır. 24 Yaşında hırslı bir broker olan Belford, bir çok insanı dolandırarak kısa sürede zengin oldu. Ancak kadın ve uyuşturucu sevdası onun başına büyük sorunlar açtı.

The Wolf of Wall Street filmi, günümüzde de pek çok yaşanan değersiz hisselerin pazarlanmasını anlatırken, kısa sürede zenginleşen insanlara farklı bir bakış açısı sağlıyor. Leonardo Di Caprio’nun canlandırdığı borsa filmi The Wolf of Wall Street, bolca komedi, aksiyon ve heyecan içeriyor.

İzlerken kendini içine çeken The Wolf of Wall Street filmini kesinlikle izlemenizi öneririz.

#2 Inside Job

  • IMDb Puanı: 8,2
  • Yapım Yılı: 2010

İzlenmesi gereken en iyi borsa filmleri listesinin ikinci sırasında, Cannes Film Festivalinde En İyi Belgesel Film Ödülü alan Inside Jop geliyor. 2008 Yılında patlak veren finansal kriz odağında öncesi ve sonrasında yapılan hataları ele alıyor.

Inside Job; siyasi figürlerin hatalarını gözler önüne sererken, Wall Street yatırımcıları, bankacılar ve yöneticilerin aç gözlü ve riskli adımlarının krize uzanan yolda Amerika’yı batırdığını vurguluyor.

Dipnot: 2008 krizi özüyle bir konut sektörü krizidir. Konut sektöründe ani olarak fiyatların düşmesi (ki aslında fiyatlar 2000’li yılların başından beri adeta bir balon gibi şişmiş durumdadır o dönem) ve sonrasında ipotek sahiplerinin iflası ile kriz gün yüzüne çıkmıştır.
Amerika’nın dördüncü en büyük yatırım şirketi Lehman Brothers’da iflasını ilan edince tüm dünya bu krizden etkilenmiştir. Bu nedenle 2008 krizinin bir adı Mortgage krizi, diğer bir adı da Lehman Brothers krizi olarak tarihe geçmiştir.

#3 Zeitgeist: Moving Forward

  • IMDb Puanı: 8,2
  • Yapım Yılı: 2011

Zeitgeist: Moving Forward, borsa ile ilgili filmler listesinde yer verdiğimiz güzel bir belgesel . Mevcut sistemin toptan eleştirisinin yapıldığı belgesel/film. Üç seriden oluşan Zeitgeist belgesellerinin sonuncusudur. Tartışmalı bir çok görüş barındırsa da insanları düşünmeye iten farklı bir yapıt.

Belgeselden öne çıkan bir kaç görüş;

”Hastalıklar ilaçları geçindirir, ilaçlarda doktorları ve hastahaneleri. Ancak eğer bir çok hastalığı kökünden yok edebilirseniz, meslekleri de ortadan kaldırmış olursunuz.”

”Kâr yaratmak için sorun yaratmalısınız. Suç ticaret yaratır. Bugün hapsedilmiş yaklaşık 2 milyon insanımız var. Bunların çoğu özel şirketlerin işlettiği hapishaneler…ve bu şirketler hapishanede kaç mahkum olduğuna göre borsada hisse alıp satıyorlar.”

#4 The Corporation

  • IMDb Puanı: 8,1
  • Yapım Yılı: 2003

Listemize belgesel türünde 2003 yılında yayımlanan The Corporation (Şirket) filmi üçüncü sıradan giriyor. Şirketlerin yer yüzünde yaşattığı bozulma, adaletsizlik ve bunların sonuçları üzerine düşündürüyor. Şirketler ekseninde bir çok alt konu da etraflıca anlatıyor. Kapitalizm, paraya dayalı acımasız sistemin yeryüzünde ortaya çıkardığı eşitsizlik, üretimin ortaya çıkardığı ekolojik sonuçlar üzerine kafa yoruyor.

145 Dakika süren belgesel süresince şirketlerin iç dünyasını anlatan 40’a yakın kişiyle röportajlar yapılıyor.

#5 The Big Short

  • IMDb Puanı: 7,8
  • Yapım Yılı: 2015

Gerçek hikayelerden esinlenerek çekilen The Big Short filmi; 2008’de çıkan mortgage krizini 2-3 sene öncesinden tahmin edip voleyi vuranları, piyasalarda zaman ve dönem analizinin önemini, izlerken işlerin aslında öyle olmadığını sorgulatacak cinsten tam bir borsacı filmi.

Kısaca tüm dünyayı etkileyen 2008 krizin nasıl çıktığını basitçe anlatıyor. Daha fazla anlatıp spoiler vermek istemiyorum izlemediyseniz doğruca google’a yönelin. Geri dönmeyi de unutmayın izlenmesi gereken en iyi borsa filmleri listesi devam ediyor…

#6 Enron: The Smartest Guys in the Room

  • IMDb Puanı: 7,6
  • Yapım Yılı: 2005

Zamanında dünyanın en büyük elektrik, doğalgaz, iletişim, kâğıt hamuru ve kâğıt şirketlerinden olan ENRON’un batış hikayesi…

Belgesel film olan Enron, bir taraftan işin iç yüzünü yakın tanıkların anlattıklarına yer verirken, ulaşılması neredeyse imkansız olan görsel ve işitsel kanıtlar da sergileyerek, Enron yöneticilerinin olağanüstü kişisel lükslerini, muhasebe yolsuzluklarını ve ‘şirket felsefesi’ maskesi altındaki ahlaki yozlaşmışlığı da gözler önüne parasal filmler arasında.

#7 Wall Street

  • IMDb Puanı: 7,4
  • Yapım Yılı: 1987

Borsa ile ilgili filmler arasında 1987 yapımı Wall Street filmi ilklerden sayılır. Okulu bitirdikten sonra broker olma ve kendi brokerlık şirketini kurarak zengin olma hayalleriyle yaşayan Bud Box’un borsa aleminde yükselişini konu alıyor.

Çaylak bir brokerın, akıl hocası Gordon Gekko eşliğinde zengin olmak için aldığı riskler, yaptığı hatalar ve tatlı para arasında git gellerin yaşandığı güzel bir borsa filmi.

#8 Capitalism: A Love Story

  • IMDb Puanı: 7,4
  • Yapım Yılı: 2009

Ekonomi filmleri/belgeselleri arasında yer alan Capitalism: A Love Story, Michael Moore’un kapitalist sistem üzerine çektiği belgesel/filmdir. Kapitalizmin topluma nasıl zarar verdiğini, insanları nasıl aldattığını anlatan güzel bir ekonomi belgeselidir.

Belgeselde Amerika’nın orta sınıf halkının içler acısı hali ortaya konuluyor. Ayrıca belgeselde, sıradan insanların dayanışmayla, mücadeleyle kazandıkları başarılara da yer verilerek, geleceğin hala umut vaat ettiğini, bunun için de harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yapılmaktadır.

#9 Limitless

  • IMDb Puanı: 7,4
  • Yapım Yılı: 2011

Beyninizin %100’ünün çalıştığını hayal edin. Neler yapardınız?

İzlenmesi gereken en iyi borsa filmleri listemizde yer alan Limitless, Kitap yazarak geçimini sağlamaya çalışan bir adamın dünyasına odaklanıyor. Karakterimiz ilham gelmemesi nedeniyle bir türlü projesini bitirememesi üzerine geçim sıkıntısı yaşamaya başlar. Kirasını bile ödeyemecek durumdayken günün birinde karşısına eski kayınçosu çıkar. Yasaklı maddeler satışı yapması nedeniyle pek sevmediği kayınçosundan ısrarla bir hap hediye edilir… NZT 48!

Nede olsa kullanmam edasıyla aldığı hapı bir gün kullanmaya karar verir ve olanlar olur. Beyninin tamamını kullanmaya başlayan adam yıllar önce gördüğü ama hiç umursamadığı şeyleri bile hatırlamaya başlar. Tamda bu noktada olaylar gelişmeye başlar. Yazamadığı kitabı bitirse de daha çok para kazanması lazımdır ve zengin olmak için ilk aklına gelen ise borsa olur…

#10 The Economics Of Happiness

  • IMDb Puanı: 7,3
  • Yapım Yılı: 2011

The Economics Of Happiness belgesel filmi, altı kıtadan gelen köklü ekonomik değişim isteklerine kulak verirken iki zıt yönlere evrilen dünyayı gözler önüne seriyor. Bir tarafta, küresel şirketler ve devletlerin ittifak içerisinde küreselleşmeyi ve şirket gücünün yayılmasını destekleyenler, diğer tarafta dünyanın her bir tarafından bu politikalara karşı çıkan insanların ticaret ve finans alanlarının yeniden düzenlenmesi isteklerini ele alıyor.

The Economics Of Happiness belgeseli daha iyi bir ekonomik düzen oluşturmanın mümkün olduğunu göstermeye çalışan bir yapıt.

#11 Too Big To Fail

  • IMDb Puanı: 7,3
  • Yapım Yılı: 2011

İzlenmesi gereken en iyi borsa filmleri listemize To Big To Fail (Batmayacak kadar büyük) filmi ile devam ediyoruz.

2011 Yılında vizyona giren To Big To Fail filmi; 2008 yılında Amerika’da patlak veren ve tüm dünyaya yayılan ekonomik kriz özelinde krize neden olan yanlışları, kriz döneminde büyük şirketlerde yaşanan olayları, Amerikan devletinin ekonomik sistemi ve krizden kurtulmak adına nasıl çaba gösterildiği aktarılıyor.

#12 The China Hustle

  • IMDb Puanı: 7,2
  • Yapım Yılı: 2017

The China Hustle belgesel/filmi Amerika’da yaşanan bir başka borsa dolandırıcılığı olayını mercek altına alıyor. Öncelikle Amerika’da yer alan bazı yatırım bankalarının Çin üzerinden seçtikleri ve anlaştıkları şirketlerle, Amerika’da bulunan ve para etmeyen şirketlerle ortaklık kurması sağlanır.

Akabinde Wall Street borsasına kote edilen Çin şirketlerinin hisseleri çeşitli spekülasyonlarla şişirilerek yatırımcılar satılır. Sonuç mu? 20 ila 50 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen devasa bir zarar…

#13 Margin Call

  • IMDb Puanı: 7,1
  • Yapım Yılı: 2011

2008 Krizini anlatan bir güzel yapıt daha Margin Call. 2008 krizinin öncesinde, bir şirketin tehlikenin farkına varışı ve önlem alma çabasını ele alıyor. Küçülmeye giden bir şirketin bu doğrultuda işten çıkarma kararı aldığı personel ve bu personel sayesinde şirketin batmak üzere olduğunun anlaşılmasıyla aksiyon başlıyor. Batmak ya da batmamak…

#14 Boiler Room

  • IMDb Puanı: 7,0
  • Yapım Yılı: 2000

Boiler Room; bir gencin para kazanmak adına evini kumarhaneye çevirmesi, bu kumarhane sayesinde tanışılan zengin bir borsacı, daha fazla para kazanmanın verdiği hırs böyle güzel bir filmi çıkarmış ortaya.

Borsa dünyasına hızlı bir giriş yapan Seth, değeri olmayan şirketlerin hisselerini pazarlayarak zengin olmaya başlar. Elbette bu durum her zaman böyle sürmez. Her çıkışın bir düşüşü muhakkak olacaktır…

#15 The Company Men

  • IMDb Puanı: 6,7
  • Yapım Yılı: 2010

The Company Men filmi, zengin ve refah içinde bir hayat sürerken hayatın tadını çıkaran üç beyaz yakalının, yaşanan bir kriz sonrası çalıştıkları büyük bir holding tarafından işten çıkarılmasıyla başlar. İşten çıkarılan üç beyaz yakalı üzerinden ilerleyen senaryo, onların aileleriyle beraber krizi atlatmaya çalışırken yaşadıkları zorlukları odağına alıyor.

#16 Money Monster

  • IMDb Puanı: 6,5
  • Yapım Yılı: 2016

Televizyon kanalında hisse yorumları yapan bir sunucu her zaman olduğu gibi işini yapmaktadır. Bir gün kanala hiç beklemedikleri birisi girer ve herkesi rehin alır. İstediği tek şey ise gerçek bir cevaptır.

Borsa’da yaşanan bir bilgisayar arızası nedeniyle aniden hisseleri düşüşe geçen bir şirket ve o şirketin hisselerine sahip olan küçük bir yatırımcıyı konu alan Money Monster’da bakalım gerçekler ortaya çıkacak mı…

#17 The Bank

  • IMDb Puanı: 6,5
  • Yapım Yılı: 2001

The Bank: Matematik alanında dahi olan bir çocuk üniversite hayatında aldığı ekonometri dersleriyle borsada yaşanan iniş ve çıkışların analiz edilebildiği modellemeler bulur. Yeteneği karşılıksız kalmaz ve Centra Bank’tan iş teklifi alır. Büyük buhran krizini, petrol krizini, 97 yılında yaşanan çöküş ile bir çok tahmin yapmış ve hepsinde haklı çıkmıştır.

Onun için işler iyi gitse de eksik bir şeyler vardır. Alım-Satım zamanlaması konusundaki eksiklikleri halletmesi gerekmektedir. Bunun için kendini günlerce laboratuvarına adayacaktır.

#18 Rogue Trader

  • IMDb Puanı: 6,4
  • Yapım Yılı: 1999

Banka filmleri arasında yer alan Rogue Trader filmi, gerçekte yaşanan Barrings Bank olayını konu almaktadır. Söz konusu olay Bankanın vadeli işlem piyasalarından sorumlu Nick Leeson isimli çalışanın müşterilerinin paralarıyla riskli yatırımlar yaparak kazanç sağlamaya çalışması, söz konusu açıkları birim yetkilisi olduğu için kolaylıkla gizlemesi ve en son yaptığı yatırımın bankayı çok büyük zarara sokmasıyla ortaya çıkmıştır.

Bu olaydan sonra 59 milyar yen zarar açıklayan banka iflasın eşiğine gelir ve sembolik bir bedelle (1 sterlin) karşılığında İng Bankasına satılır.

#19 Other People’s Money

  • IMDb Puanı: 6,2
  • Yapım Yılı: 1991

Other People’s Money filminde Larry Garfield, Garfield Yatırım’ın sahibidir. Yegane amacı kâr eden şirketlerin hisselerini satın almak, yükseldiğinde satmak, zamanı geldiğinde şirketleri ele geçirmek. Biraz spoiler olacak ama Larry filmde seyircileri şu sözlerle karşılıyor:

Parayı seviyorum. Satın alabileceklerinden daha çok seviyorum. Bu sizi şaşırttı mı? Para iyi miyim, kötü müyüm umursamaz. Horlayıp horlamadığımı umursamaz. Hangi tanrıya dua ettiğimi de… Dünyada böyle şartsız kabullenen üç şey vardır: Köpekler, çörekler ve para. Ama para daha iyidir. Neden, biliyor musunuz? Çünkü para sizi şişmanlatmaz, salonun ortasına da pislemez. Paradan çok sevdiğim bir tek şey var: Başkalarının parası!

Güzel bir hikayesi var filmin. Zaten borsa ile ciddi anlamda ilgilenen herkesin vakit buldukça tek tek hepsini izleyeceğine eminim.

#20 Wall Street: Money Never Sleeps

  • IMDb Puanı: 6,2
  • Yapım Yılı: 2010

Listenin 7. sırasında tavsiye ettiğimiz Wall Street filmini izlediyseniz filmin ana karakteri Gordon Gekko’yu bilirsiniz. İşte Wall Street: Money Never Sleeps filminde Gekko sahalara geri dönüyor. Bazen aldığı sert kararlarıyla, bazense kural tanımayan tavırlarıyla bildiğimiz Gekko, kaldığı yerden devam ediyor.

Wall Street’in en şaşalı dönemlerinde özellikle içeriden bilgi edinerek servetine servet katan Gekko’nun yaptığı işleri izlerken zaman akıp gidecek.

#21GameStop Olayı

Listemizde 21. sıradan yer bulan yaşanmış bir hikaye GameStop olayı. Geçtiğimiz yıllarda sosyal medya ve Reddit üzerinde bir  araya gelip organize olan insanlar 1 dolardan GameStop hissesi almaya başlar. Kar topu misali hisseye karşı büyüyen alım talebi ve açığa satışçıları batırma hevesiyle hisse fiyatı tam 505 dolara ulaşır. Netflix üzerinde konuya ilişkin çekilmiş 3 bölümlük araştırma belgesel tadında yayınlanan GameStop Olayı borsa yatırımcıları tarafından kesinlikle izlenmesi gereken bir yapıt.

#22 Skandal WireCard Davası

Yine yaşanmış bir hikaye olan Skandal WireCard Davası: Alman finansal teknolojisinin geleceği” olarak pazarlaması yapılan Wirecard, şirketin bilançosunda 1,9 milyar eurodan fazla paranın kaybolduğunun ortaya çıkmasının ardından ülkenin 1945’ten bu yana en büyük finansal skandalı olarak ortaya çıktı.  Para aklama, kumar, mafya, p.rno, hayali şirket yatırımları gibi olayları  açığa satışçılar ve araştırmacı gazetecilerin ortaya çıkarmasını keyifle seyredeceksiniz.

#23 Madoff

Bernie Madoff: Wall St. zirvesinde yer alan herkesin gıpta ettiği, tek kelimesiyle piyasalara  yön veren bir insanın tarihin en büyük dolandırıcılarından birisi olduğunu duyunca şaşıracaksınız. Öyle böyle değil 3 yıl Nasdaq borsasının başkanlığını yapmış SEC’in danışma komitelerinde görev almış birisinin saadet zinciri ağı ifşa oluyor. ABD’de uzun yıllardır duyulmamış bir skandal adeta. Tavsiye verse herkesin koşa koşa uygulayacağı cinsten bir güvene sahip insanın hikayesini izlerken çokça vay be diyeceksiniz…

#24 Düşüş Boeing Davası

Kalite, güvenlik ve çalışanını ön planda tutan bir şirket iken, şirket birleşimiyle değişen yönetiminin artık tek bir derdi vardır. Hisse Fiyatı: Bu hırs öyle bir hal alır ki bir uçak üreticisinin en önemli kriterleri göz ardı edilmeye başlar. İstedikleri olur hisse fiyatları inanılmaz seviyelere yükselir ancak bunun bir bedeli vardır ve o bedeli ne yazık ki masumlar öder… Baştan sona yok artık diyeceğiniz sonunda uçak bileti alırken bu firmanın uçağı olup olmadığınızı sorgulamanıza sebep olacak nitelikte izlenmesi gereken yapımlardan…

#25 King Of Stong

Kapitalizm böyle işler: Herkes zengin olduğu müddetçe düzmeye devam edebilirsin ama en ufak bir hatada senide düzerler! Uygunsuz işler yaparak büyüyen bir şirket halka arz edilir. Ancak şirketin peşinde açığa satışçılar olduğundan habersiz başkanın saçmalıklar silsilesi devam eder.  Netflix’in 6 bölümlük dizisi izlenmesi gerekenler arasında yer alıyor. Filmler, diziler, belgeseller listemizin şimdilik sonuncusu…

#Bonus Girişim Filmleri

Son olarak girişimcilik filmlerini sevenlere iki öneride bulunacağız.  Bunlardan birisi McDonald’s şirketinin hikayesi bir diğeri ise Adidas ve Puma’nın hikayesi. Her iki filmi de ayrı ayrı inceledik linklerini bırakalım ilginizi çekebilir.

McDonald’s hikayesi

Adidas  ve Puma’nın hikayesi

Sizlerin de listede olmasını istediğiniz bir yapım varsa yorum yazmayı unutmayın…


Gelmiş geçmiş izlenmesi gereken en iyi borsa filmleri listemiz burada sonra eriyor. Listeye eklenmesini istediğiniz borsa veya para konulu filmler varsa yorum olarak yazmanız halinde listeye dahil edilecektir. İyi seyirler !

İlgili kelimeler ”Borsa ile ilgili filmler, parasal filmler, en iyi borsa filmleri, borsa filmi, banka filmleri, ekonomi filmleri, borsacı filmi, Wall Street filmleri, en iyi borsa filmleri, borsa belgeselleri”

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR
  1. Ömer A. dedi ki:

    Listeye eklenmesini istediğiniz film/dizi/belgesel önerilerinizi bekliyoruz.

slot casino siteleri
şirinevler escort ankara escort antalya escort escort antalya şişli escort
slot casino siteleri