Dolar 32,5535
Euro 34,9719
Altın 2.448,51
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Borsadaki Gıda Hisseleri | Analiz

Borsadaki Gıda Hisseleri | Analiz
25 Mayıs 2020 17:55
72.416

Borsadaki Gıda Hisseleri

Borsa İstanbul’da yatırımcıların son dönemde en fazla ilgisini çeken bir sektör hakkında değerlendirmeler yapacağız bu yazıda. Borsadaki gıda hisseleri neler, gıda hisseleri pahalı mı ucuz mu, gıda sektörünün gelecek beklentileri neler? gibi konuları irdeleyeceğiz.


Borsadaki Gıda Hisseleri Neler?

Borsamızda XGIDA endeksi ile temsil edilen gıda ve içecek sektörü hisseleri, Borsa İstanbul’da ağırlığı oldukça fazla olan bir endeks. Doğrudan gıda ve içecek ile ilgili olan hisselerin sayısı 31.  Dolaylı olarak da gıda ile ilgilenen hisselerin varlığı ile beraber hemen hemen borsamızda gıda-içecek sektörünün ağırlığı %10.

Borsadaki gıda hisseleri

Listenin excell formatını aşağıda paylaşacağım faydalanmak isteyen alabilir.

****Listeyi incelediğinizde ilk olarak ödenmiş sermaye miktarlarını göreceksiniz.

İkinci olarak halka açıklık oranını listeye ekledim.

Üçüncü sütun PD/DD oranlarını gösteriyor.

Dördüncü ve son sütun F/K oranları.

Bu verilerin önemi nedir? Bunları ayrı ayrı blogda daha önce açıklamıştık. Temel analizin oransal karşılaştırılmasında kullanabileceğiniz bu veriler sayesinde hangi gıda ve içecek hisseleri ucuz kalmış, hangileri pahalı olmuş farkına varabilmenizi sağlayabilir.

Burada neye dikkat edeceğiz? 

Şirketin kendi iç dinamikleri ve sektör hareketliliği ile birlikte bu verileri incelerseniz yanılma payınız o kadar azalacaktır.

Örnek veriyorum: süt ve süt ürünleri… 

Korona salgını belki de en çok bu alandaki şirketlere yaradı. Salgınla birlikte tüketiciler kapalı ambalaj süt ve süt türevi ürünlerine talebini artırdı. Hijyen durumu daha ön plana çıktı.

Süt ürünlerinde kayıt dışılık fazladır. Mesela mahallenizin bir sütçüsü vardır. Veya memleketten peynir ve tereyağ aylık düzenli evinize geliyordur. Tüm bu ve benzeri süreçler süt ürünleri sektörünün kayıt dışılığını artıran sebeplerdir.

İşte korona ile bu kayıt dışı durum fazlasıyla azalmış durumda. Bu da bu sektördeki şirketlere haliyle yarayacaktır. Unutmayalım. 300 bin çifci var bu sektörde. Devasa bir alan…

Gıda ve İçecekte sektör geleceği

Şirket bazında iç dinamikleri analiz edebildiyseniz bir de sektör bazında gelişmelere odaklanmak gerek.

Geçtiğimiz haftanın en önemli haberi Çin ile yapılan süt ürünleri ihracatı anlaşmasının detaylarıydı.

Çin’e süt ürünleri ihracat izni alan 54 firmanın isimleri Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi tarafından açıklandı.

Bu liste içinde Pınar Süt ve Tat Gıda gibi borsadaki şirketler de mevcut. Şimdi bu sektörel hareketliliği izlemeden, bilmeden bu hisselere yatırım yapmanız sadece şans/şasnsızlık olarak değerlendirilebilir.

Bir diğer önemli husus mevsimsel etkilerin borsadaki gıda ve içecek hisselerine katacağı potansiyeli iyi okumak.

Aslında basit. Hepimizin reel sektörde gördüğü, yaşadığı etkileşim ister istemez borsaya yansır.

İçecek hisseleri yazın daha hareketli olabilmektedir. Veya beyaz et yani tavuk eti ve ürünleri üreten şirketlerin hisse  fiyatları yazın daha hareketli seyir alabiliyor… Örnekler çoğaltılabilir.

Her zaman dediğimi tekrarlayayım.

Bir hisse senedine yatırım yaparken önce hisse iç dinamiklerini, sonra ait olduğu sektör dinamiklerini takip etmek her zaman size fayda sağlayacaktır.


SON SÖZ

XGIDA endeks grafiğine de bir göz atıp konuyu bitirelim.

GIDA sektörü potansiyel gelişimini kolay kolay yitirecek bir sektör değil.

Bilim kurgu filimlerinde hapla beslenen nesiller görürüz mesela. 🙂 O evreye geçmediğimiz sürece bu sektör canlılığını koruyacaktır.

Tabiki bu sektörün ana itekleyici unsuru tarım. Tarım ne kadar ileri giderse, gıda şirketlerimiz de o kadar gelişecektir.

Bol kazançlı yatırımlar dileğiyle. Görüşmek üzere.

Yukardaki tablonun excell formatı.

borsadaki_gida_hisseleri_neler_excell

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.