Dolar 32,5188
Euro 34,7220
Altın 2.497,58
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Borsa 2019 kazandıran kaybettirenleri ve bir kaç not

Borsa 2019 kazandıran kaybettirenleri ve bir kaç not
10 Ocak 2020 20:01 | Son Güncellenme: 17 Mayıs 2020 01:04
10.852

365 gün kimi yatırımcılar için çok kısa kimileri için ise çok uzun bir vadedir. Ama her vade bir seçiş, her seçiş ise bir vazgeçişe denk gelir iktisatta. Ve fırsat maliyeti kavramı eninde sonunda çıkar karşımıza.

Kimimiz kazançlarını enflasyon ile mukayese eder, kimimiz altın veya dolar ile. Ben ise zaman ile mukayese ederim. Sağ olsun bana güvenen takipçilerim hisse senedi soruyor, yorum/beklenti/teknik görüş talep ediyor.

Bilgim dahilinde ne varsa faydalandırmaya çalışıyorum. Ama öncesinde onlara sorduğum ilk sorulardan biri “VADENİZ NEDİR? oluyor. Olmak da zorunda. Bu yatırımcının karakteristiği için çok önemli bir soru. Çünkü borsayı bir “at yarışı” veya “kumar” olarak görüp görmediğiniz finansal piyasalardaki duruşunuzu belirliyor.

Yerlere çöpünü atan bir insanın “Benim içim temiz.” deme gibi bir lüksü yoktur. O yüzden hisse alırken TEKNİK  TEMEL TAKAS bakmadan hisse alıyorsan zarar edince/kaybedince de neden diye sorma lüksün pek kalmıyor.

Evet işin bir tahmin boyutu hep var ve olacak da. Fakat piyasalardaki bu tahmini en çok veriye dayandırmazsak iş falcılığa kayıyor, kaydırılıyor.  Sonra bekleyişlerimiz “bereketlenmesi beklenen hisseler!” kıvamında kalıyor.

Çare kendimize stratejiler edinmek. Örneğin “fiyat/bilanço-net kar şu seviyeye gelirse bunu yaparım, şu seviyeye gelirse şunu yaparım.” gibi.

Mesela bir takipçim var sadece AKD bazlı hisse bakarak alım satım işlemi yapar. Ve bunu da gayet başarılı bir şekilde yapar. Kendisine uyan en iyi stratejiyi zaman içinde bulmuş ve uygulamaya geçmiş.

İşte iyi veya kötü, çok kazançlı veya az kazançlı bir stratejimiz yoksa portföyün akibeti fala kalır. O da 3 vakte ya tutar ya tutmaz.

Borsada 2019 yılında neler oldu?

Borsayı takip eden ister istemez gündemi de takip ediyor. İster teknikçi olun ister temelci. Bunu yapıyoruz yapmak zorundayız.

Peki neler oldu 2019 yılında? Daha doğrusu ne tür çetrefilli yollardan geçtik? Kısa bir özet geçeyim.

2 özet tablomuz var. Kaynak Ekonomist dergisi

İlk tablodan da göreceğiniz üzere borsamızın piyasa değeri hala çok çok ucuz. Neredeyse 2018 yılı fiyat değerinde işlem görüyor.

FED ile uğraştık mesela. Bunlar faizi indirdi indirmedi derken bizim TCMB yaptığı 4 toplantının 3’ünde faiz indirerek ekonomiye doğrudan müdahale etti. %24’ten %12’ye giden bir süreç izledik faizde.

Hakan Atilla ve Halkbank davası ile uğraştık yine 2019’da. ABD krizi Hakan Atilla’nın yurda dönmesi ile bir nebze yumuşadı. Fakat S400 krizimiz hala bitmedi. 2020’de de bunun etkisi ne oranda sürecek izleyeceğiz.

İç siyasette belki de yaşadığımız yıl içi en önemli olay İstanbul seçimlerinin yenilenmesiydi.

Sonra 30 Eylül’de borsa yılın en yükseği olan 105 bini test etti. Etti etmesine de Barış Pınarı Harekatı başladı 9 Ekim tarihinde.

Borsa için olabilecek en kötülerden birini de böylece fiyatlamış oldu ve 93 binlerden 115 binlere giden o süreç ekim sonunda başladı.

CDS verisi 2019 yılını 277’li rakamlara gerileyerek tamamladı. Sanıyorum yıl içi en yüksek 450’li rakamları görmüştük. 

Borsa yabancı takas oranı 2019 kapanış 60.90 Kaynak Matriks

 

ETF rakamlarında son çeyrekte rekorlar kırdık. Kapanış 27.090

Tüm bunlar önemli gelişmelerdi. Şöyle geriye doğru bakınca amma şey atlatmışız diyor insan.

Lafı çok uzattım 🙂 uzun zamandır yazmayışıma verin.

2019 en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri

Bu yazımda sizlere 2019 yılının hisse getirilerini de derlemeye çalıştım. 407 hisse. 6 tanesi yeni halka arz olduğu için yıllık bazdaki getirilere dahil etmedim.

İnanılmaz rakamlar var listede. Sizin kazanç oranınız bir yıllık süreçte nasıl değişti? Al-sat yaparak daha mı çok kazanırdınız yoksa bekleseydiniz mi? Dönemsellik bu kazanç oranlarına ne büyüklükte etki etti? Özellikle 2019 yılının son çeyreğini bu tablolardan çıkarsak bu rakamlara ulaşır mıydık? … Sorular sorular.

2019 yılının en çok kazandıran ve kaybettiren hisse tablolarını aşağıda sıraladım. 2020’yi daha kazançlı geçirmeniz dileğiyle. Bol kazançlı yatırımlar.

İlk 3 liste %100 ve üstü getiri oranına sahip.

1-

2-

3-

4-

5-

6-

7-

8-

9-

10-

11-

Bu liste ise 2019 yılının kaybettiren hisseleri. Bu listede BİST’in en iyi şirketleri diye varsayılan şirketleri de göreceksiniz.. Trade etmeyen bir çok yatırımcı zararda yılı kapattı malesef.

Borsada çöp hisse diye bir şey yoktur. En azından benim için öyle.

Ne vardır peki borsada? Yanlış zamanda yanlış hissede olmak vardır. 

Listeler bu kadar. Excell formatını da buraya bırakıyorum belki kendine göre kullanmak isteyen olur.

Seneye bu işlemleri tekrar yapacağım hem karşılaştırma imkanımız olur.

2019_yili_kazandiran_kaybettiren_hisseleri

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

  1. yusuf mengi dedi ki:

    emeğine sağlık kardeşim , allah yolunu açık etsin

    1. Burak V. dedi ki:

      Teşekkür ederim yusuf hocam 🙂