2006 yılında (tarihi yanlış hatırlayabilirim) borsada alım satım yapıp kardan %15 stopaj vergisi (bono ve tahvilde de vardı) alınıyordu. Tabii bunun da bazı şartları vardı. Hisse senedini alış tarihinden itibaren üç aylık süre içerisinde satıp kar ettiğinde kesiliyordu bu vergi.
Bu vergi üzerine yabancılar kazan kaldırdı…….İstemezük diye bağırıp çağırdılar. Bunun üzerine yabancılardan alınan vergi sıfırlandı, Türk yatırımcılardan alınan vergi ise %10 indirildi………
Bizim kaytan bıyıklı baba yiğitler ise boş durur mu………Kafasının en diplerindeki şeytani fikirler üreten tarafını çalıştırmaya başladılar. Sermayelerini yurt dışına çıkarıp oradan bir hesap açarak borsada yeniden işlem yapıp %10’luk stopaj vergisinden sıyrılmanın mutluluğu içinde yaşamaya başladılar.
Taaki bir hesap uzmanı yabancı bir kurumun evraklarını incelemeye başlayana kadar bunlar ortaya çıkarılamadı. Buldu bulmasına da zaten üç beş kişi tespit etmişti. Bunların tamamı asla bulunamadı……
Hatta bazıları çok meşhur oldu…….Tam ismini hatırlayamıyorum ama soyadı Dedeli bir şeydi……..
Bu vatandaş en meşhuruydu…düğününe bir gece kala bekarlığa veda partisi düzenlerken kızın abisi tarafından parti basıldı……Zaabahleyinde gelin bu abimize tekmeyi vurmuştu……….
Kurumlar vergisi 2021 yılı için beş puan artırıldı………Beş puan önemli bir rakam öyle az buz değil……(ödediği vergide % 25 civarın da artış olacak)
Ülke kaynak bulmakta zorlanıyor yada kaynak maliyetleri bizim için çok yükseldi bu yüzden bir vergi artışına gidildi…….
Acaba borsada işlem yapanlara da yeniden bir stopaj vergisi gelir tekrardan bıyıklı yabancılar dönemini görür müyüz?…….Tarih tekerrürden ibarettir…….diye de bir söz var…….
Olur mu olmaz mı bakalım zaman ne gösterecek……….
Şimdi gelin şu kurumlar vergisi durumunu da biraz açalım..
İHRACATCILARA BAKIN……..
————-Kurumlar vergisi 2017’de yapılan yasa değişikliği ile 2018-2020 yılları için %20’den %22’ye çıkarılmıştı. 2021 için ise tekrar yüzde 20 uygulanacaktı.
Yeni kabul edilen yasa ile %20 olan kurumlar vergisi oranı 2021 yılı kurum kazançları için %25, 2022 yılı kurum kazançları için ise %23 oranında uygulanacak. Bu madde, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek……….
Bu yılki kazançlarından şirketler 2022 yılında daha fazla vergi ödeyecekler.
Bu bizim için neden önem arz ediyor? Vergi artışları aynı zamanda maliyetleri artırıcı özelliği ile şirketlerin karını azaltacak etkenlerden en önemlilerinden biridir.
Malum şirketler devamlılıklarını sürdürebilmek için her türlü maliyetlerini sattıkları ürünlere hizmetlere yansıtacaklardır. Zamlı fiyatlar ister istemez satışların düşmesine de sebep olur.
Bu yüzden satışlarını yoğun olarak yurtiçine yapan şirketlerde karlılık oranlarında düşmeye sebep olur. Bu sebeple mali tablolarında bozulma beklentisi daha da artacaktır.
Ancak satışlarını yoğun olarak yurt dışına yapan şirketler bu vergi artışlarından etkilenmesi daha az olur…………
paylaşım için teşekkürler