Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?
23 Nisan 2020 21:14 | Son Güncellenme: 6 Temmuz 2020 00:06
58.458

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir ? 

Bu makalemizde sizlere en çok merak edilen ve yatırımcıyı korkutan konulardan biri olan bedelli sermaye artırımı nedir ? şirket sermaye artırımı nedir ? sorularını ele alarak mümkün olduğunca kısa ve öz bir şekilde açıklamaya çalışacağız.

Borsa yatırımcılarını yeri geldiğinde üzen yeri geldiğinde sevindiren en teorik konulardan birisi sermaye artırımlarıdır. En basit sınıflandırma ile sermaye artırımı 2’ye ayrılır. Bedelli sermaye artırımı ve bedelsiz sermaye artırımı.

Bedelli sermaye artırımı, borsada işlem gören bir şirketin ana yatırımının karşılığı olan hisselerin toplam değerinin ödenmesi ve sonrasında şirketin genel kurul kararlarıyla yeniden hisse senedi oluşturarak (piyasaya yeni hisse çıkartarak/bedel karşılığında hisse dağıtarak) şirketin mevcut sermayesini yükseltilmesidir.

Şirketler finansal sıkışıklığı gidermek, faaliyet hacimlerini büyütmek ya da yeni yatırımlar yapabilmek, sermaye yaratmak gibi sebeplerle bedelli sermaye arttırımına gitme yoluna başvururlar. Böylelikle bedelli sermaye artırımı yapan şirketlerin kasalarına ilave nakit girişi sağlanmış olur.

Bedelli sermaye artırımı yapan şirketlerin ortağı konumunda olan kişiler, yani  o şirketin hisse senedini elinde bulunduran yatırımcılar, yeni oluşturulan hisse senetlerinden öncelikli alma hakkına sahiptir. Bu duruma ”Rüçhan Hakkı” denilmektedir.

Rüçhan hakkının ne olduğuna dair yazmış olduğum ” Rüçhan hakkı nedir ? Nasıl Kullanılır ?” isimli makaleme göz atarak bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bedelli sermaye artırımı yapan şirketlerin ödenmiş sermayesi ve özsermayesi artar. Ödenmiş sermaye esas sermaye sistemine tabi ortaklıklarda, ortaklarca taahhüt edilen sermayenin nakden ödenmiş kısmıdır.

Özsermaye ise, işletmenin belirli bir tarihte varlıklarından bütün borçlarını ödedikten sonra geriye kalan varlıklar işletmenin özsermayesini yani sermayesinin özünü verir.

Ama ben bu sermaye olayını tam olarak anlayamadım derseniz merak etmeyin; Burak V. sizler için bu konulara detaylı olarak değindi.

Bakınız:

# Ödenmiş Sermaye Nedir ?

# Özsermaye Karlılığı Nedir ?

Ayrıca bedelli sermaye arttırımı şirket ortaklarının rüçhan hakkının kısıtlanması sağlanarak yeni yatırımcılar için de yapılabilir. Yatırımcıların aşina olduğu ilk halka arz olayı da işte bu şekilde yapılan bedelli sermaye artırımıdır.

Bedelli Sermaye Artırımı Nasıl Hesaplanır ?

Bedelli sermaye arttırımı yapan şirketlerin piyasa değerleri ve hisse senedi fiyatları haliyle değişmektedir.

Bedelli Sermaye Artırımı NedirBedelli sermaye artırımını hesaplamak için bir şablon vereceğim. Bu şablonu kullanarak her hissenin bedelli sermaye artırımı sonrası oluşacağı fiyatı hesaplayabilirsiniz.

Bedelli sermaye hesaplama tablosu.

Bunu kullanarak en son AFYON hisse senedi için hesaplama yapmıştık.

Şimdi birde bedelli kararının hisse senedine olası etkilerine bakalım.

Bedelli sermaye artırımı hisse senedini nasıl etkiler?

Bedelli sermaye artırımını borsadaki her şirket yapabilir. “Bedelliyi kötü hisseler yapar” algısını önce bir kenara koyalım.

Bedelli dediğimiz olay yukarıda da açıkladığım üzere bir sermaye artırımı ve şirkete nakit girişidir. Şirketin buradaki tutumu çok önemlidir. Bu nakit girişi nerede nasıl kullanılacak? sorusu bizi bedelli sermaye artırımına katılıp katılmama konusunda düşündürmelidir.

Şirket yönetimine ve yaptığı işlere güveniyorsanız, bedelliden gelecek paranın doğru kanallarda harcanacağından şüpheniz yoksa ve  gerekli araştırmalarınızı yaptıysanız bu sermaye artırım şekline borsa yatırımcısı olarak katılmanız faydalı olacaktır. Ucuza hisse alacaksınız daha ne olsun. 🙂

Ama dediğim şartları hep akılda tutmanız faydanıza olacaktır.

Bedelli sermaye artırımı hakkında yeterli bilgiyi edindiniz. Bir önceki makalemde Bedelsiz sermaye artırımı nedir ? konusunu işledim göz atmak isterseniz buyurun: Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir ? Hisseye Etkisi Nedir ?

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

  1. Alp dedi ki:

    Bedelli sermaye artiriminda formülde pay kısmında aradaki dört işlem çarpı (x) değil toplama (+) olacak

    1. Ömer A. dedi ki:

      Uyarınız için teşekkür ederiz. Yazım hatası oluşmuş…

  2. Mesut Tuzcu dedi ki:

    Bumu bedelli açıklaması insan örnek bir hesaplama yalar

    1. Burak V. dedi ki:

      Önce saygılı olmayı bileceksiniz sonrasında da bakmayı bileceksiniz. Yazı içinde AFYON çimento örneği var.