Dolar 32,4657
Euro 34,7563
Altın 2.417,90
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

50 Milyon Modern Köle – Dünya

50 Milyon Modern Köle – Dünya
3 Ekim 2022 14:50 | Son Güncellenme: 5 Ekim 2022 22:29
1.915

Bir çoğumuz köleliğin geçmişte kaldığını düşünüyoruz değil mi? Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yeni raporunda, modern kölelik içinde yaklaşık 50 milyon insan olduğunu söylüyor. Pandemi koşulları, iklim değişikliği ve yaşam maliyeti krizi dünya çapında zorla çalıştırma veya zorla evlendirmeler konusunda insanların sıkışıp kaldığını gösteriyor. ILO, dünyadaki yaklaşık 150 kişiden birinin bir şekilde köleleştirildiğini söyledi. Bu rakam son birkaç yılda yüzde 20 arttı. Hala da büyüyor. Hayatta kalabilmelerinin tek yolu, korkunç koşullarda çalışmak ya da istenmeyen evliliklere zorlanmak.

BM, 2030 yılına kadar modern köleliği sona erdirmeyi umuyordu. Ancak, 2016’da bu hedefin oluşturulmasından bu yana, zorla çalıştırılan veya zorla evlendirilen insan sayısı 10 milyon arttı. ILO, modern köleliğin, insanların “tehdit, şiddet, aldatma, gücün kötüye kullanılması veya diğer kuvvet biçimleri nedeniyle reddedemedikleri veya ayrılamadıklarında” gerçekleştiğini belirtiyor. ILO, bu sorunun fakir ülkelerde olduğu kadar zengin ülkelerde de var olduğunu gösteriyor. Kadınlar ve çocuklar en fazla risk altındadır.

Raporda, zorla çalıştırılan her beş kişiden birinin çocuklardan oluştuğu ve bunların yarısından fazlasının ticari cinsel sömürüde sıkışıp kaldığı belirtildi.

Ayrıca, zorla çalıştırılanların yüzde 14’ünün devlet yetkilileri tarafından dayatılan işleri yaptığı ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülkede zorunlu hapishane emeğinin kötüye kullanılmasıyla ilgili endişelerin dile getirildiği belirtildi.

Kuzey Kore’de “olağanüstü zor koşullar altında zorla çalıştırmaya ilişkin inandırıcı açıklamalar” konusunda BM insan hakları ofisi tarafından dile getirilen ciddi endişelere de işaret edildi .

BM’nin insan hakları ofisi tarafından 31 Ağustos’ta yayınlanan ve Çin’de “ciddi insan hakları ihlallerinin” işlendiğine ve Uygurların ve diğer Müslümanların Sincan’da gözaltına alınmasının insanlığa karşı suç teşkil edebileceğine dair bir rapora atıfta bulunuldu .

Çin suçlamaları şiddetle reddetti ve geçen ay zorla çalıştırmaya karşı iki sözleşmeyi onayladı.

Ryder, AFP’ye verdiği demeçte, bunun “Uygurların durumu hakkında rapor vermeye başlayacakları ve bu da bize erişim sağlamak ve bu bağlamda durumun daha derinlerine inmek için yeni fırsatlar sunacak” anlamına geliyor.

Sincan’daki işçi haklarıyla ilgili tartışmanın “kolay bir konuşma olmadığını… ama açıkçası, çok önemli” olduğunu kabul etti.

modern kölelik

ETİKETLER: , ,
Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.