Hisse taraması nasıl yapılır? | Borsa Eğitim
İçerik Konu Başlıkları
Hisse taraması nasıl yapılır?
Borsa yatırımcılarının ve traderların çok sık kullandığı bir yöntemden bahsedeceğim bu yazıda: hisse taraması nasıl yapılır ? sorusuna örnekler ve görseller ile kolay anlatım bir yanıt arayacağız.
Borsamızda malum 400 küsür hisse mevcut. Kısa vadeli günlük ya da haftalık al sat işlemleri yapıyorsanız sürekli bu 400 hisseye göz atmak zorundasınız. Fakat bu büyük bir yük ve zaman kaybına neden olacaktır. İşte hisse tarama yöntemleri ve hisse tarama formülleri sizi bu yükten kurtarır.
Peki hisse taraması nasıl yapılır?
Tradingview HİSSE TARAMA NASIL YAPILIR
Hisse tarama algoritmasını günümüzde artık hemen hemen her platform sunmaya başladı. En çok kullanılan hisse tarama programları ise Tradingview ve Matriks platformları üzerinden üzerinden yapılıyor.
Tradingview hisse taraması için “hisse senedi takipçisi”
Matriks için ise Explorer başlıkları mevcut.
Bu yazıda Tradingview üzerinden HİSSE TARAMA NASIL YAPILIR’ı anlatacağım.
Adım adım başlayalım anlatmaya.
- 1. adım
Tradingview ana sayfasını açıyoruz. TAKİPÇİ başlığı altından “hisse senedi takipçisi” kısmını tıklıyoruz.
- 2. adım
“hisse senedi takipçisi” kısmını tıkladıktan sonra sağ üst kısımda göreceğiniz üzere 412 hisse yani bistTUM listesi karşımıza geliyor. işte amacımız bu sayıyı 5 10 20 gibi makul sayılara indirmek 🙂 Sayıyı indirip odaklanacağımız hisseleri buluyoruz ve zengüüüün oluyoruz. 🙂 🙂
- 3. adım
“FİLTRELER” . Sol üst kısımdaki filtreleme kısmına tıklıyoruz şimdi.
Karşımıza böyle bir sayfa açılacak. Her taramanızı yapmadan önce sağ üst kısımdaki “tümünü sıfırla” butonuna tıklamanızda fayda var. Çünkü daha önceki yaptığınız taramalar kaydedilmiş olabilir.
Bu sayfada gördüğünüz gibi teknik, temel, tanımlayıcı tarzlarında bir çok seçeneğimiz var.
Arama kısmından ise kullanmak istediğimiz tarama formülasyonlarını yani indikatörleri veya temel verileri arayıp ekleyebiliyoruz.
HİSSE TARAMA formülleri
Şimdi bu kısma kadar ulaştıysanız, tarama sistemimize eklemeler yapma aşamasına ulaşmışız demektir.
Örneklemeler yapacağım. Nasıl bir durum dönüşüyor onu göstereceğim. Daha iyi anlaşılacaktır.
- 4. adım
Hisse Tarama Örnekleri
1- ichimoku taraması
2- Kısa vadeli hareketli ortalamalar taraması
5 günlük basit hareketli ortalamanın 20 günlük basit hareketli ortalamayı yukarı kesmesi sonucu yapılan taramadır.
3- Golden cross taraması “Altın Kesişim” anlamına gelen ve kısa vadeli hareketli durumdaki ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarı kesmesi sonucunda ortaya çıkan bir yükseliş sinyali olarak tanımlanır. Golden Cross’un en fazla kullanılan göstergesi ise 50 günlük hareketli ortalamasıyla birlikte 200 günlük hareketli ortalamanın kesişmesidir.
4- MACD taraması
5- Karma hisse taraması
Bu taramada dilediğiniz yüzlerce indikatör ve veri arasından seçtiklerinizi ekleyerek hisse taramanızı yapabilirsiniz. Ben örnek olarak 4 adet veri ile tarama yaptım. Ve örnek olsun diye arasına temel analiz verisi de ekledim.
Bu formülasyonları çeşitlendirmek, kendi yönteminizi bulmaya yönlendirmek asıl amacım.
- 5. adım
Dikkat ettiyseniz taramaları sadece “günlük” olarak örneklendirdim. Ve sadece Türk hisse senetlerini seçtim. Bunu dilerseniz değiştirebilirsiniz.
Ama “günlük” tarama altındaki daha kısa vadeli taramalar tradingviewde ücretli. Mesela saatlik, 5 dakikalık taramalar yapmak isterseniz belli bir ücreti var.
Ben göstereyim gerisi size kalmış.
Evet değerli okurlar. Borsa hisse TARAMA programı, hisse taraması nasıl yapılır?, HİSSE TARAMA formülleri … gibi önemli bir konuyu daha bitirmiş ve borsa rehberimize eklemiş oldum.
Bir yol, yöntem ve cevapszı kalmış sorulara ışık tutması-faydalı olması dileğiyle,
Bol kazançlı yatırımlar diliyorum.
Burak V.
“Piramitin bir kaç yüz metre ötesinde eğilip yerden bir avuç kum aldım.
Sonra biraz uzaklaşıp avucumdaki kumu yavaş yavaş yere boşalttım.
Kendi kendime mırıldanıyordum.
Sahrayı değiştiriyorum…!”
Borges-Atlas
Borsa teknik analizde ilk adım. yazımı ayrıca inceleyebilirsiniz.
Aynı ekranda bulunan tradingview’un kendi ratingleri hakkında yorumunuz nedir? Ne kadar güvenebilriiz güçlü al ve güçlü sat sinyallerine?
1 2 hafta takip edin. al dediklerini sat dediklerini. Karrarınızı verin.
Merhaba Burak bey.Tarama ve teknik analiz anlatımınızı inceledim.Çok yararlı.Emeğinize sağlık.İnstagram, youtube adreslerinizi verebilirmisiniz.
youtube ve instegram adreslerim var ama aktif değil şu an. twitter kullanıyorsanız https://twitter.com/burak_V_ adresim. . İlginiz için teşekkür ederim.