Dolar 32,2761
Euro 34,7839
Altın 2.399,60
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Gözaltı YİP Yakın İzleme Pazarı Nedir? Hangi Hisseler bu pazardadır?

Gözaltı YİP Yakın İzleme Pazarı Nedir? Hangi Hisseler bu pazardadır?
4 Ocak 2021 21:05 | Son Güncellenme: 2 Mart 2021 18:30
117.184

Borsa İstanbul her geçen gün yenileniyor, verimliliği artırılmaya çalışılıyor. Malum bu alanda henüz genç bir tarihe sahibiz ama pozitif yönden bakarsak hızlı adapte oluyoruz. Bu adaptasyon sürecinde ortaya çıkan bir kavram da gözaltı pazarı hisseleri ya da yeni ismi ile yakın izleme pazarı hisseleri. Hangi hisseler yakın izleme pazarında ve neden bu pazarda kısaca açıklamak istedim.

Gözaltı YİP Yakın İzleme Pazarı Nedir?

Bildiğiniz üzere Ekim 2019 tarihinde BİST için yeni düzenlemeler yayınlandı. Ve yapılan son düzenlemeler ile Borsa İstanbul’da 4 ana grup piyasa oluştu. Bunlar sırasıyla:

1-Pay Piyasası, yani hisse senetleri ki bir çok borsa yatırımcısı bu grupta.

2-Borçlanma Araçları Piyasası

3-Vadeli İşlemler-Opsiyon Borsası

4-Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasıdır.

Pay HİSSE Piyasasında ise 7 adet Pazar oluşturuldu. Bunlar da sırasıyla

Yıldız Pazar 

Ana Pazar

Alt Pazar

Yakın İzleme Pazarı YİP

Yapılandırılmış Ürünler ve Fon Pazarı

Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı

PÖİP adı altında toplanmaktadır.

Bu şekilde oluşturulan yeni pazar yapısında, grupların işlem esasları farklılaştırılarak çeşitlilik ve verimlilik artırılmaya çalışılmış. 

Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar hisseleri çoğu yatırımcı tarafından az çok biliniyor ama özellikle yakın izleme pazarı ve Piyasa Öncesi İşlem Platformu hakkında aynı şeyi söylemek zor.

Peki nedir bu yakın izleme pazarı? neden vardır ne işe yarar?

Yakın izleme pazarı nedir?

Yakın izleme pazarındaki bir hisse senedine sahipseniz biraz tehlikeli bir pazardasınız diyebiliriz. Nedeni ise ilk olarak bu grupta işlem gören şirketler tarafından kamunun zamanında, tam, sürekli olarak aydınlatılmaması. İkinci olarak bu şirketlerin mevcut düzenlemelere uyum konusunda gerekli özenin gösterilmemesi, yatırımcıların haklarının korunmaması ve kamu yararı gereği paylarının Borsa İstanbul kotundan çıkarılması sonucunu doğurabilecek gelişmelerin oluşması.

İşte Borsa İstanbul bu tür bir durum karşısında yatırımcıyı korumak adına bu gruptaki hisseleri özel olarak gözlem altında tutuyor ve yatırımcıyı koruma altında tutmaya çalışıyor.

Yakın izleme pazarındaki hisselerde açığa satış, brüt takas uygulaması, devre kesici gibi uygulamalar yok. 5 kez tek fiyat uygulamasına tabidir. Yani sürekli işleme de tabi değildir. İstediğiniz saatte alıp satamıyorsunuz. Aşağıdaki tablolardan bu saatleri kontrol edebilirsiniz.

Yakın İzleme Pazarı İşlem Saatleri

yakın izleme pazarı işlem saatleri

yakın izleme pazarı işlem saatleri

Hangi hisseler yakın izleme GÖZALTI pazarında?

28 adet yakın izleme pazarı yani gözaltı pazarı hissesi var. Bu hisselerin şirket durumları SPK ve BİST yönetimince yakından takip altındadır. Örneğin geçtiğimiz günlerde FRIGO hissesi bu pazardan çıkıp ana pazarda işlem görmek için talepte bulundu ve reddedildi.  KAP haberi.

Peki yakın izleme pazarından çıksaydı ne olurdu? Ciddi prim yapar ve hisse fiyatı yükselirdi. Bu açıdan bakarsak bu tür hisseler içinde yönetimsel durumlarında düzelme gözlemlenen hisseleri keşfetmek de yatırımcılara ciddi kar potansiyeli sunmakta. Fakat tersi durumları da göz ardı etmemek gerek.

Gelelim Hangi hisseler yakın izleme GÖZALTI pazarında ? sorusuna.

05/01/2021 tarihi itibari ile liste şu şekilde.

1 ALMAD ALTINYAĞ MADENCİLİK
2 ARTI ARTI YATIRIM HOLDİNG
3 ATSYH ATLANTİS YATIRIM
4 BRKO BİRKO
5 BRMEN BİRLİK MENSUCAT
6 CASA CASA EMTİA PETROL
7 COSMO COSMOS YATIRIM
8 DARDL DARDANEL ÖNENTAŞ
9 DENGE DENGE YATIRIM HOL
10 DIRIT DİRİTEKS DİRİLİŞ
11 EPLAS EGEPLAST EGE PLASTİK
12 EKIZ EKİZ KİMYA SANAYİ
13 EMNIS EMİNİŞ AMBALAJ
14 ETILR ETİLER GIDA
15 KERVN KERVANSARAY YATIRIM
16 MZHLD MAZHAR ZORLU HOLD
17 MMCAS MMC SANAYİ VE TİCARİ
18 PAMEL PAMUKOVA
19 ROYAL ROYAL HALI İPLİK
20 SELGD SELÇUK GIDA
21 SNKRN SENKRON GÜVENLİK
22 SERVE SERVE FİLM PROD
23 TACTR TAÇ TARIM ÜRÜNLERİ
24 UFUK UFUK YATIRIM

ALYAG ARTI ATSYH BRKO BMELK CASA COSMO DARDL DENGE DIRIT  EPLAS EKIZ EMNIS ETILR KERVN MZHLD MMCAS ROYAL PAMEL  SELGD SNKRN SERVE TACTR UFUK hisseleri gözaltı yakın izleme pazarı hisseleridir.

2019 yılında hazırlamış olduğum aşağıdaki listeden EGCEY EGCYO EGCYH 30/10/2020, MEMSA 29/11/2020, METAL 06/07/2020  ve KPHOL 26/07/2020 tarihi itibariyle borsa kotundan çıkarılmışlardır.

Başta da vurgu yaptığım Ekim 2019 tarihli düzenlemenin PDF versiyonunu da buraya bırakıyorum. Özellikle borsaya yeni başlayanların veya daha önce incelememiş olanların göz atmasında fayda var.

Borsa rehberimize bir yazı daha eklemiş olduk.

Görüşmek dileğiyle.

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

  1. ibrahim dedi ki:

    bu hisseler aynı zamanda spk tarafından uyarılmış şirketlerdir oyle değilmi?

    1. Burak V. dedi ki:

      Doğru. Belli yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için uyarılırlar. Uyarılar dikkate alınmazsa kottan çıkarma yoluna kadar gidilebilir.

  2. h. sev dedi ki:

    hangi hisse hangi olaydan sonra yipe girdi tek tek hisselerin yipe düşme sebeplerini anlatmışsınız

  3. ünal dedi ki:

    kotan atılan şirketin hissedarlarının durumu ne olacak direk magdur durumuna mı düşüyorlar
    vede yatırımları boşa mı gidecek yoksa devlet garantisinde mi aydınlatırsanız sevinirim

    1. Burak V. dedi ki:

      Borsa kotundan çıkarılan şirketlerin hisse yatırımcıları malesef mağdur oluyor. Hak geri alımı için bir hukuki süreç oluyor fakat bu durum ya yıllarca sürüyor ya da sonuçsuz kalıyor.