Golden Cross Nedir? Tanımı ve Kullanımı
Bu makalede golden cross nedir , bize ne anlatır , golden cross örnekleri ve önemi gibi konulara değineceğiz.
İçerik Konu Başlıkları
Golden Cross Nedir?
Golden cross hisse senetlerinde, foreks işlemlerinde veya coin piyasasında olan metanın sahip olduğu nispeten kısa zamanlı bir hareketli ortalamanın uzun dönemli hareketli ortalaması üstüne çıkması ile oluşan modeldir.
Golden cross bir boğa kırılım formu oluşturur, bize iyi bir boğa piyasasının habercisi niteliğindedir. Kısa zamanlı bir hareketli ortalamanın güven içerisinde uzun dönem bir hareketli ortalamayı veyahut önemli bir direnci kırması bizi golden cross kavramına götürür.
Ki bu oluşumun olduğu bir piyasa yüksek işlem hacimleri ile de desteklenmektedir.
İşi özetlersek:
- Bir golden cross büyük ralliler için potansiyel taşıyan teknik bir grafik desenidir.
- Bir hisse senedinin veya başka bir enstrümanın kısa zamanlı hareketli ortalamasının uzun dönemli hareketli ortalaması üstüne çıkması ile ortaya çıkar/belirir.
Bir goldencross için 3 aşama vardır.
- Birinci aşama satışların tükendiği ve nihayetinde bir düşüş trendinin en dibe indiği aşamadır.
- İkinci aşamada daha kısa hareketli ortalama, bir kırılmayı ve trendin tersine çevrildiğini doğrulamak için daha büyük hareketli ortalama üzerinden bir geçiş oluşturur. Buna kesişme deriz.
- Son aşama ise daha yüksek fiyatlara doğru yükseliş trendinin sürmesidir. Hareketli ortalama tıpkı bir destek seviyesi olarak burada fiyatların her geri dönüşlerini karşılayacak ve trendi yukarı taşıyacaktır.
Golden cross için hangi ortalamalar kullanılır?
Golden cros için en yaygın kullanılan hareketli ortalamalar 50 ve 200 periyotluk hareketli ortalamalardır. Periyot dediğimiz şey özel bir zaman artışını temsil eder. Genellikle daha uzun periyotlar daha güçlü kalıcı kırılmalar oluşturma eğiliminde olduğu için 50 ve 200 günlük hareketli ortalama kesişme golden cross olarak tabir edilir. Yani altın kesişme…
Day tredarlar çoğunlukla 5 – 15 gibi daha yakın zaman dilimli periyotlardaki hareketli ortalamaları gün içi kullanırlar. Grafiklerdeki zaman aralıkları 1 dakikalıktan 1 aylığa kadar çeşitlilikte ayarlanabilir. Ama büyük zaman dilimindeki periyotlarda yapılan kırılımlar daha güçlü ve yüksek getirili olmaktadır. İşte bu yüzden de 50-200 kesişmesi büyük bir öneme sahiptir.
Death cross nedir?
Golden cross nasıl ki önemli bir yükseliş trendinin olası habercisi dedik, e tabiki bunun tam tersini de unutmamak gerekir. Yani death cross kesişmesi. Ne demiştik? 50 günlük hareketli ortalama 200 günlük hareketli ortalamayı yukarı kesince büyük bir yükseliş-trend başlangıcıydı. Tersinde de düşüş-trend başlangıcı sayılacaktır. Ve ölüm kesişmesi anlamında 200 günlük hareketli ortalama 50 günlük hareketli ortalamayı aşağı yonde kesince önemli bir düşüş trendi başlıyor olabilir uyarısı ile dikkatli olmakta fayda olacaktır.
Golden cross kesişmelerinde hangi ortalamalar kullanılır?
Golden cross kesişmelerinde günlük periyotta basit hareketli ortalamalar kullanılır. Fakat bu kullanım türü standart kullanımdır. Hareketli ortalamaların çeşitlerini anlattığım şu yazım da açıkladığım üzere üssel hareketli ortalamalar cross kesişmeleri anlamında da denenebilir ve verim alınabilir niteliktedir.
Şimdi örnek bir kesişme inceleyelim. ARCLK
Grafikte görüldüğü üzere 2020 Temmuz ayı ortasında 16 TL civarında bir goldencross kesişmesi yakalanmış. Ve hisse bu süre zzarfından itibaren en n tepe noktası varsayılarak %120 civarı bir maksimizasyonuna ulaşmış.
Yine grafikte göreceğiniz üzere hareketli ortalamalar bu süreçte hissenin iniş ve çıkışlarında bir destek noktası olarak da işlev görmüş.
Evet şimdilik yazacaklarım bu kadar. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Beğeni ve paylaşım-yorumlarınız takdirlerinize sunnulur.
Bol kazançlı yatırımlar.
Çok yalın ve güzel bir anlatım olmuş ellerinize sağlık
teşekkürler faydalı olduysa ne mutlu