Eurobond Nedir? Nasıl Hesaplanır ?
İçerik Konu Başlıkları
Eurobond Nedir?
Eurobond Nedir: Devlet veya şirketlerin maddi kaynak bulmak amacıyla döviz cinsinden uluslararası piyasalarda satışa sundukları uzun vadeli ve kupon ödemeli sabit getirisi olan yatırım aracıdır. Eurobond ismi de Eurodollar kavramından türetilmiştir. Dünyada 100 trilyon doları aşan işlem hacmine ulaşan eurobondlar, uzun vadeli ve yatırımcısına zamanlaması doğru seçildiği zaman iyi getiriler sunabilen bir tahvil türüdür.
Zamanlama önemli dedik çünkü Eurobondların kazanç getirisi faiz ve değer artışı üzerine kuruludur. Eğer faizlerde veya Eurbond’u ihraç eden şirketin/ülkenin risk primindeki bir artış eurobond yatırımınızda zarara uğramanıza neden olabilir.
Yine zamanlama ile ilgili bir diğer önemli husus kupon ödemelerinden önce eurobondu bozdurma meselesidir. Bu durumda da kar yerine zarar etme durumunuz oluşabilir.
Eurobond nerden alınır satılır?
Eurobondlar piyasada her istenildiği zaman bankalar veya aracı finansal kurumlardan satın alınabilir ve yine bu kurumlar aracılığı ile satılabilir.
Amerikan Doları bazlı Eurobond’lar ilk defa satışa sunulduklarında referans olarak dünyada en sağlam olarak gösterilen Amerikan hazine bonolarını kendilerine esas alırlar. Yatırımcılar bu referanslar sayesinde riskleri ölçümlemeye çalışırlar.
Eurobondlar genellikle Amerikan Doları, Euro, Japon Yeni, İsviçre Frangı gibi uluslararası piyasalarda kabul görmüş para birimleri üzerinden ihraç edilmektedir. Amerikan Doları üzerinden ihraç edilen eurobondlara senede iki defa kupon ödemesi yapılmaktadır. Euro üzerinden ihraç edilen eurobondlarda ise senede bir defa kupon ödemesi yapılmaktadır. Örnek verecek olursak 15 Haziran 2025 vadeli ve dolar bazlı bir eurobond kuponu alırsanız, 15 Haziran ve 15 Aralık tarihlerinde kupon faizi ödemenizi alırsınız.
Eurobond Getirisi Hesaplama Formülü
Eurobond getirisi hesaplarken alış ve satış bedeli önce Merkez Bankası kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilir. Sonra iki değer arasındaki fark bulunur. Satış ve alış masrafları ve vergiler alış satış farkından düşülür. Ortaya çıkan rakam değer kazancını ya da kaybını gösterir.Alış ve satış rakamları aynı olsa dahi kur yükselişinden değer artış kazancı sağlanabilir.
Değer artış kazancı = ( S xK ) – (A x K) – M
- S: Satılan eurobond’un yabancı para cinsinden tutarı
- K: İşlem tarihindeki TCMB Döviz Alış Kuru
- A: Eurobond’un satın alırken ödenen döviz tutarı
- M: Elden çıkarılan Eurobond için yapılan giderler ve ödenen vergiler
Faiz getirisi ise kupon faiz oranı üzerinden ödenen yıllık ve vade sonuna kadar toplam faiz tutarları toplanır.
Faiz Getirisi = Nominal Değer x Yıllık Faiz Oranı
Eurobondlar fiyat, faiz, kur ve likidite riski içermekte olup ana para garantisi bulunmamaktadır.
Eurobond Nereden Alınır?
Ülkemizde Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank, Akbank, Deniz Bank, Finans Bank, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası aracılığıyla Eurobond yatırımı yapabilirsiniz.
Eurobond elden çıkarılırken ( günü gelmeden ) veya gününde paranı alacağın zaman vergi ödenmeyeceğini ve faizi ile birlikte alınacağını söylediler. sizin açıklamanızda ise vergi alınır diyorsunuz hangisi doğru, bana bildirebilirmisiniz.
Genel durum budur ama özel nitelikli eurobondlar olabilir
Hazinenin ihraç ettiği eurobondlarda şu anda stopaj yani vergi yok, ama özel sektörün yani banka ve finans kurumlarının ihraç ettiklerinde var. Size öyle diyen, muhtemelen hazinenin ihraç ettiği ve bankalar aracılığıyla satılan eurobondu kastetmiştir. Bankaların kendilerine ait olanlar da var ve onlarda vergi mevcut…
50000 dolar eurobond aldik hesaptan 53000 dolar cikti ilk ay benim hesabima benden cikan 53000 dolarin icinden bana 1844 dolar hesabima geri yatti bunun adinida kupon koydular