Dolar 32,2494
Euro 34,6726
Altın 2.398,28
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Borsadaki Turizm Hisseleri ve Şirketleri

Borsadaki Turizm Hisseleri ve Şirketleri
25 Nisan 2021 02:16 | Son Güncellenme: 4 Ağustos 2023 13:16
106.456

Borsadaki Turizm Hisseleri ve Şirketleri

Borsadaki turizm hisseleri ve şirketleri havaların ısınmasıyla yatırımcıları tarafından en çok aranan konulardan birisi oldu. Bizlerde  bu konuda gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyor ve sizlere sunuyoruz.

Peki turizm hisseleri neler?

Borsadaki Turizm Hisseleri

Borsa İstanbul bünyesinde otelcilik ve turizm sektörleri kapsamında 10’dan fazla turizm şirketi mevcut.

Borsadaki turizm şirketlerinin geleceği şimdilik muallakta olsa da bu turizm hisselerini, gelişmeler ve beklentilere göre göz önünde bulundurmakta fayda var.

Borsadaki turizm hisseleri

Borsadaki turizm hisseleri

NTHOL (Net Holding) eklenebilir. Şirketin Kıbrıs’ta otel zincirleri bulunmakta.

FLAP şirketi de Turizm hisseleri kapsamında değerlendirilebilir.

GZNMI Şirketi tatil rezervasyon işleri ile ilgili olduğundan turizm hisseleri kapsamında değerlendirilebilir.

AYCES AVTUR ETILR KSTUR MAALT MARTI MERIT METUR PKENT TEKTU ULAS UTPYA MEPET NTHOL FLAP hisseleri borsadaki turizm hisseleri kategorisindedir.

Borsada sağlık turizmi ile öne çıkabilecek 4 şirketimiz var göz atmak isterseniz:

Sağlık Turizmi Hisseleri Hangileri?

 

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Turizm sektörü ile yaptığı bir konuşmayı irdeleyip konumuza dönelim.

Ramazan Sonrası Turizm Sektörü Ne Olacak?

07/04/2021- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Amacımız ülkemizi ramazan ayında genel olarak dinlendirerek bayram sonrası güzel günler için hazırlamaktır” dedi.

Devamında:

Turizm sektöründe potansiyelimiz çok büyük, hazırlıklar tamam. Salgın tehdit olmaktan çıktığında normalleşme adımlarını hemen başlatıyoruz, tehdit yeniden arttığında mecburen sıkılaştırmaya yöneliyoruz. Amacımız, ülkemizi ramazan ayında genel olarak dinlendirerek bayram sonrasındaki güzel günler için hazırlamaktır. Bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Türkiye’nin tek başına salgın tedbirlerini gevşetmesi, hatta tek başına salgını tümüyle yenmesi önemli değildir. Asıl olan, yakın insani ve ticari ilişki içinde olduğumuz coğrafyalar başta olmak üzere dünyadaki genel iyileşmenin gerisinde kalmamak, hatta mümkünse önünde gitmektir. Bugün Avrupa ülkelerinin hemen tamamı, Türkiye’den daha ağır kapatma tedbirleri uyguluyor. Üstelik bu ülkelerin sağlık sistemleri de tam anlamıyla felç durumdadır. Şayet biz ramazan ayındaki tedbirlerimizle vaka sayılarını birkaç binli rakamlara düşürebilirsek mayısla birlikte başlayacağı anlaşılan turizm sezonu ve bunun içeride yol açacağı ticari hareketliliği yakalayabiliriz.

Aksi takdirde sadece turizmde bir sezonu daha kaçırmakla kalmayacak, yurt dışına yapılacak iş ve aile ziyaretleri de dahil olmak üzere pek çok alanda ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Tabii, en önemlisi de kendi vatandaşımızın sağlığıdır. Tek bir insanımızın bile bu meşhum hastalık sebebiyle acı çekmesine, hele hele hayatını kaybetmesine gönlümüz razı gelmez. Ramazan ayının manevi ikliminde tuttuğumuz oruçlar, kıldığımız namazlar ve diğer ibadetlerimiz ruhumuzu zenginleştirirken tedbirlere riayet ederek salgının boynunu da Allah’ın izniyle kıracağız. Salgın sebebiyle yaşadığımız sıkıntıları daha sonraki kazançlarımızın kefareti kabul ederek sabredeceğiz. ‘Sabreden zafere ulaşır’ diyerek her birimiz kendi alanımızda üzerimize düşenleri yerine getireceğiz.

Kaynak

16/05/2020- Ramazan sonrası yurtdışı uçuşların başlatılabileceği beklentisi ile bir çok ülkeyle diplomasi trafiği başlatıldı. Bu kapsamda Türkiye’nin sağlık sistemi ve virüse karşı alınan önlemler anlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 70 ülkeye turizm mektubunun gönderildiğini söyledi. Borsa İstanbul‘da yer alan turizm firmalarına olumlu yansıması beklenen gelişme sonrası  Borsadaki turizm hisseleri neler sorusu yatırımcıların en çok araştırdığı konular arasına girdi. 

Söz konusu mektupta Türk Atasözüne vurgu yapıldı: “Başımızın üstünde yeriniz var.” İşte detaylar.


Turizm Hisselerinin Geleceği

Bakanlıklarımız arası ortak çalışmalar kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ”Turizm Bakanımız 70’e yakın ülkeye mektup gönderdi. Bu mektubu birlikte hazırladık. Bir yandan da muhataplarımızla görüşüyoruz. Turizm Bakanımız bugün Alman muhatabıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ben daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bugün de Finlandiya Dışişleri Bakanı ile bu konuyu ele aldık. Bizimle işbirliğine sıcak bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile en kısa süre içinde görüntülü bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bize en çok turist gönderen ülkelerin Turizm ve Dışişleri Bakanları ile görüşeceğiz. Kısa süre önce tüm büyükelçi ve başkonsoloslarımızla grup grup video konferans yoluyla görüşme gerçekleştirdik. Yurt dışında Türk yatırımlarının desteklenmesi noktasında çalışmalarını yoğunlaştırmalarını istedik” dedi.

Ayrıca Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat için çabaların sürdürüleceğini de sözlerine ekledi.

Salgın sonrası oluşabilecek durumlara yönelik değerlendirme yapan Çavuşoğlu, “Korona virüs sonrasında ihracatta, yatırımda, projelerde ve diğer konularda nasıl fırsatlar çıkabilir konusunda da çalışmalar yapmalarını istedik. Bu raporlar geldiği zaman sizlerle paylaşacağız. Bu bunalımdan çıkış için Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği güncellemesini sağlamak daha gerekli hale geldi. Krizden çıkışla vizesiz seyahatten turizmin canlandırılmasına, hizmetler sektörünün istihdam oluşturmasına duyulan ihtiyaç artacaktır. Bu anlamda Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Korona virüs sonrası dönemin eskisiyle aynı olmayacağının altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Yeni bir dünyaya kendimizi adapte etmemiz gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu ” Çin’e yönelik yaklaşımların üretim sektöründe, İtalya, İspanya ve Fransa’nın ağır darbe nedeniyle turizm sektöründe açtığı yeni alanları değerlendirmeliyiz. Bunlar elimizde olmayan gelişmeler dolayısıyla bunları olumlu anlamda değerlendirmemiz lazım.” diyerek turizm sektörüne bir umut sinyali verdi. Fırsatların değerlendirileceğine vurgu yaptı.

Sağlık Turizmi için Türkiye Kapılarını Açıyor

Bir diğer önemli gelişme de  Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Tekin imzalı “Kovid-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yakınları Hakkındaki Tedbirler”i içeren resmi yazı ile duyuruldu.

Buna göre, uluslararası sağlık turizmi kapsamında, 20 Mayıs 2020’den itibaren Irak, Libya, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Cibuti, Cezayir, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Moldova, Somali, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Almanya, İngiltere, Hollanda, Pakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelecek hastalar kabul edilecek. 

Borsadan Habersiz Kalma!
YORUMLAR

  1. Ömer dedi ki:

    Merhaba;
    Bilgi için teşekkür ederim. Yalnız bir şeyi merak ettim. Bist Turizm Endeksinde Neden Merit bulunmuyor?