Bollinger Bantları Nedir Nasıl Çalışır? – Teknik Analiz Dersleri
İçerik Konu Başlıkları
Bollinger Bantları Nedir ?
Bollinger Bantları; John Bollinger tarafından geliştirilmiş olup, hisse teknik analizi yapan yatırımcılara hissenin gidişatı hakkında fikir vermektedir.
Teknik göstergelerden en önemlileri nelerdir diye sorsanız bir kaç tane sayarım fakat bollinger bantlarını en üstte tutarım. Neden? Bollinger Bantları; Basit, işlevsel ve doğru yorumlarsanız çok kullanışlı/kazançlı.
Önce mantığını anlayalım, sonrasında yorumlanışına bakalım.
Bollinger Bantları nasıl çalışır?
John Bollinger tarafından geliştirilen bu gösterge, 20 günlük bir hareketli ortalamanın belirlenen standart sapma değeri kadar altına ve üzerine çizilen bantlardan oluşuyor. Yani 3 adet çizgisel hareketimiz var burada. standart sapma dediğimiz şeyde aslında bir volatilite ölçüsü.
Trendsel kanallarda fiyatlar bantlar arasında gidip gelmekte, üst banda yaklaşan fiyatlar satışa, alt banda yaklaşan fiyatlar ise alışa hazır olma sinyalini üretiyor.
John Bollinger’a göre, hareketli ortalamanın 20 günlük olarak hesaplanması ve standart sapma değerinin 2 alınması, bollinger bantlarını kullanarak yatırım yapacak yatırımcılar açısından en doğru sonuçları vermektedir.
Hisse senedindeki hareketlilik arttıkça bandlar genişliyor; hareketlilik azaldıkça bandlar daralıyor.
Göreceksiniz ki fiyatlar genellikle (%88) bu bant içinde hareket ediyor olacak.
NOT: Teknik analize yeni başlayan arkadaşlarım. Bu göstergeyi grafiğe eklemeyi vs. bilmeyen herkes hiç çekinmeden bana sosyal medya üzerinden ulaşabilir. Destek olmaya her zaman açığım.
Bollinger Bantları nasıl yorumlanır?
İşin teorik kısmını anladıysak pratik kısmına yardımcı olacak yorumlama olayına bakalım. Bir kaç önemli durumu maddeleyeceğim. Ardından stratejilere geçeceğiz.
- Bantlar daralıyorsa çok dikkat edin. Neden? Yukarda da belirttim. Fiyat hareketleri daralıyorsa hacim/volatilite azalıyor demektir. Daha açık söyleyecek olursam hisseye ilgi azalmış, ilginin artması için bir şekilde bu durgunluk ortamının giderilmesi gerekmektedir.
- Bollinger bantlarına dayalı işlem kararları fiyatlar alt ve üst bandı kırdığı zaman alınmalıdır. Fiyat dalgalanmaları bollinger bantları arasında kaldığında piyasanın yönünü belirlemek çok zordur.
- Üst veya alt banda kadar gelmiş fiyatlar büyük bir çoğunlukla diğer banda
ulaşacak kadar hareket ederler ve ulaşırlar. - Bollinger bantlarının genişlemesi riskin arttığını gösterir. Fakat bant
genişlerken fiyatlar üst banda doğru hareket ediyorsa bu artan risk yüksek getiri sağlayabilir; eğer alt banda doğru hareket ediyorsa, artan risk ciddi zararlar doğurabilir.
Bollinger Bantları İşlem Stratejileri
Bollinger Bantlarını en etkili şekilde kullanabileceğiniz stratejileri sıralıyorum. Eminim ki işinize çok yarayacak.
1- Bollinger orta band kırılımı
BB orta band kırılımı hem destek hem de direnç olarak çok önemlidir. Bu bandın kırılımı mevcut trendin değişimi olarak değerlendirilebilir.
Örnek 1
Örnek 2
Yani BB orta band (20 barlık ortalama) kırılımı kalıcı olursa (kapanışlar yaparsa) düşüş trendi yükseliş trendine; yükseliş trendi düşüş trendine evriliyor diyebiliriz. İyi takip ederek kazançlı stratejiler oluşturabilirsiniz.
2- Bnad daralmaları ve genişlemeleri önemli birer trend habercisidir.
Örnek 1
Band daralması durumundan yukarıda da önemle bahsettim.Sert bir kırılım yakındır diyebiliriz. Ama yön tayini vermez bollinger bantları. O yüzden bu stratejide başka indikatörler veya genel hava ile durumun teyidi gerekir.
Örnek 2
3- Bollinger bantları dip ve tepe durumları bulmamızda yardımcı olabilir.
Nasıl?
Görseli yakından inceleyin.
Özellikle ikili tepe ve ikili dip formasyonlarında veya OBO ve TOBO formasyonlarında bunu çok yaşarız.
Örneğin ikili dipte ilk dip bb alt bandına değer. İkinci dip bb alt bandına değmez boşluk bırakır ama ilk dip ile aynı seviyededir. Buna bollinger uyumsuzluğu da deriz.
Yine ikili tepede ilk tepe bb üst bandına değer ikinci tepe bb üst bandına değmez boşluk bırakır ama ilk tepe ile aynı seviyededir.
4- Bant dışına taşmalar al ve sat stratejisi olarak fırsatlar verebilir.
Fiyat gün içinde dalgalanıp alt/üst bant dışına sarkıp gün içinde bb içinde kapanış yapıyorsa bu trend dönüşü olarak değerlendirilebilir.
Örnek 1
Örnek 2
5- Bir stratejimiz de yatay piyasalar için.
Bollinger Bantları yatay piyasalarda önemli destek ve direnç durumlarını gösterir.
6- Bant dışında kapanışlar trend göstergesidir.
Bu stratejiyi kısa vadeli (9-10 BARLIK) bir üstel hareketli ortalama ile kullanırsanız daha sağlıklı olacaktır.
Üst banda yapışık giden fiyatlarda 10 günlük üstel hareketli ortalamayı kendinize stoploss olarak kullanabilirsiniz.
Evet hepsi birbirinden kıymetli stratejileri de anlatmış olduk.
Borsa rehberi kapsamında bir konuya daha değindik. Ben bilgileri tazeledim. Bilmeyen borsa yatırımcıları da umarım öğrenmiş oldu.
Başarılar. Bol kazançlı yatırımlar.