RSI Nedir? RSI Uyumsuzlukları Nasıl Yorumlanır?
Önemli bir indikatör olan göreceli güç endeksi – Relative Strength Index – RSI göstergesini inceleyeceğiz bu yazıda. RSI Nedir? Göreceli güç endeksi – Relative Strength Index – RSI indikatörü nedir, RSI uyumsuzlukları nasıl yorumlanır, teknik analizde nasıl kullanılır, pozitif ve negatif uyumsuzluk nedir, nasıl çalışır? gibi sorulara cevap arayacağız.
İçerik Konu Başlıkları
RSI Nedir? Nasıl Çalışır?
J. Welles Wilder tarafından geliştirilen göreceli güç endeksi (Relative Strength Index, RSI), hisse senetlerinin kendi iç güçlerini ölçen bir göstergedir.
0 ile 100 arasında değer alır. Göstergenin yüzde 70 seviyesini geçmesi aşırı alım bölgesi göstergenin yüzde 30 seviyesinin altına inmesi ise, aşırı satım bölgesi olarak kabul edilir. Göstergenin yüzde 50 seviyelerine gelmesi, hisse senedinin göreceli gücünün dengeye gelmesi anlamını taşımaktadır.
RSI hesaplanırken, yukarı fiyat hareketi ortalaması ve aşağı fiyat hareketi ortalaması dikkate alınarak fiyatların hangi yönde ağırlıklı olarak gitmeye çalıştığı bulunur. RSI çalışma aralık değerleri böyledir.
Basit şekilde RSI formülü ise şöyle:
RSI İndikatörü Nasıl Yorumlanır?
Göreceli güç endeksinin çalışma mantığını anladıysak şimdi RSI yorumlanışına bakacağız.
RSI genellikle 7, 9, 14 ve 25 günlük hesaplamalar ile kullanılır. Mesela Tradingview veya investing platformunda bu indikatörü grafiğe eklerseniz otomatik 14 değerlik RSI açılacaktır.
Ama en başarılı RSI değeri, senetten senede farklılıklar göstermektedir. Her ne kadar ideali 14 değerlik olsa da her hisse için standart olmayabilir. O yüzden hisseye özel bu değer ile oynama yaparak en uygun RSI aralığını bulabilirsiniz.
İndikatörlerin en temelde amacı neydi? Bizlere al/sat sinyalleri göstermesi..
İşte RSI için de baz alınan zaman ne kadar kısa olursa, RSI indikatörü o kadar oynak olacak; yani o kadar çok al sat sinyalini bize verecek. O yüzden bir hisse senedi veya başka enstrümanda ne kadar sıklıkla al sat sinyali almak istiyorsak bunun için RSI ölçü değerini o kadar düşüreceğiz. Ama tekrar hatırlatmamda fayda var. Standart kullanımı 14’dür.
RSI değerinin 30 çizgisinin altına düşüp tekrar yükselmeye başlaması durumunda al
kararı, 70 çizgisinin üzerine çıkıp bir tepe yaptıktan sonra tekrar aşağı dönmesi
durumunda ise, sat karar sinyali olarak değerlendirilir. Al-sat yaparken bu şekilde kullanılır.
RSI Uyumsuzlukları Nedir ve Nasıl Yorumlanır?
RSI Pozitif ve Negatif Uyumsuzluk: RSI indikatörünün farklı bir kullanım yöntemi de fiyatla uyumsuzluk olarak ifade edilen hareketlerdir.
Genellikle fiyatla beraber hareket eden RSI indikatörünün fiyatla uyumsuz hareketi, trend dönüşü olarak yorumlanır. Ve önemli fırsatlar verebilir.
Borsada negatif ve pozitif uyumsuzluklar düşüş trendinin döneceğine işaret eder. RSI pozitif uyumsuzluk formülü paritenin değerinin düşmesiyle RSI değerinin artmasıdır. Pozitif uyumsuzluklar diplerde meydana gelir ve pozitif uyumsuzluk olan ürünün alınması gerekmektedir.
Fiyat yukarı yönlü ilerlerken, RSI aşağı yönlü hareket ediyorsa bu bir negatif uyumsuzluktur bu da yükseliş trendinin döneceğine işaret eder. Kendini belli eden bu işaretlerle alımlar tekrardan yapılarak borsada pozitif uyumsuzluk gerçekleştirilir. Hisse senedi fiyatlarının düşmesi ve duruma bağlı olarak gerçekleşen indikatör üzerinden yükselişle geçmesidir. Bu durum borsada paralel şeklinde ifade edilmektedir.