Cari Oran Nedir? Cari Oran Nasıl Hesaplanır?
Son zamanlarda borsaya girerken şirketlerin durumlarını öğrenmek isteyen milyonlarca kişi, cari oran nedir sorusunu yöneltmektedir. Firmalar için bir hayli önemli olgulardan cari oran, şirketlerin dönen varlıklarının kısa vadedeki borçlarını tanımlamak için kullanılır.
Cari oranda likiditeye bakmadan büyün dönen varlıkların hesaba katılması amaçlanmaktadır.
Ayrıca cari oran, işletmede yer alan varlıkların kısa vadeli borçlarına yetip yemediği durumu olarak da adlandırılabilmektedir. Bu noktada işletmelerin kendi kredi analizlerini yapabilmeleri için cari oranlarını hesaplamaları çok önemlidir. Firmalar, düzenli aralıklarla cari oran hesaplaması yaparak kredi analizlerine sıklıkla yer verirler.
İçerik Konu Başlıkları
Cari Oran Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Cari oran nasıl hesaplanır sorusu, şimdilerde hem firma sahipleri hem de borsaya yatırım yapmak isteyen kişiler arasında bir hayli popülerdir. Cari oran hesaplaması, şirkette dönen varlıkların toplamı / kısa vadeli yabancı kaynaklar olarak hesaplanmaktadır.
Şirketlerdeki cari oran hesabının 1 çıkması, işletmelerde yer alan varlıkların kısa vadede yabancı kaynaklara yetemiyor olduğu anlamına gelir. Bu nedenle başarılı firmalarda her zaman cari oranın 1’in üzerinde olması beklenmektedir.
Ayrıca çoğu zaman cari oranın 2 ve daha üzerinde bir puan çıkması da atıl olarak yer alan likiditeye işarettir. Bu nedenle cari oran nedir sorusuyla birlikte cari oranın ne kadar olması gerektiğini de iyi bilmek gerekiyor.
Cari Oran Hangi Durumlarda Hesaplanmaktadır?
Cari oran nasıl hesaplanır sorusuna cevap verebildiğimiz anda hangi durumlarda cari oranın bilinmesi gerektiği de ortaya çıkmaktadır. Cari oranın genellikle hesaplanma amacı olarak işletmelerin kısa vadeli borçlarını ödeyip ödeyemediklerini görebilmeleri olarak bilinir.
Özellikle borçlarını ödeyebilmek için kredi almak isteyen bir şirketin cari oran değeri büyük önem arz eder.
Cari oran hesaplamalarında ön görülen oransal değer her zaman 2 olarak bilinir. Fakat ortaya çıkan oran, şirketin sektörüne, piyasa durumuna, ülke ekonomik şartlarına ve firmanın analiz sırasında bir yatırım alıp almadığı gibi konulara göre değişiklik gösterecektir.
Ülkemizde her firma için cari oran nedir ve nasıl hesaplanır araştırmaları yapılmakta ve şirketlerin alım gücü belirlenmektedir. Uzmanlar, ülkemizde faaliyet gösteren firmalar için cari oran hesaplamalarının genellikle 1,8 seviyelerine çıktığını ve bu oranın dünya standartları için gayet makul olduğunu belirtmişlerdir.
Cari Oran Ne Kadar Olmalıdır?
Cari oran nasıl hesaplanır sorusunun yanında cari oranın şirketler için ne kadar olması gerektiği de merak konusu haline gelmiştir. Uzmanlar, her ne kadar firmalardaki cari oranların 1’in üzerinde olduğu zamanlarda makul olduğunu ifade etseler de çalışmalara göre her firmada cari oranın 2 olması gerekmektedir.
Cari oran 1’in üzerinde çıktığı zamanlarda firmalarda NÇS (Net Çalışma Sermayesi) olduğu ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilme garantisinin var olduğu bilinmektedir. Fakat NÇS oranının 1’den düşük olması halinde şirketin işletme halinde kaynak yetersizliği çektiği ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilme konusunda sorun yaşadığı anlaşılmaktadır.
Cari Oran Nasıl Yorumlanır?
Cari oran nasıl hesaplanır sorusuyla birlikte birçok kişi, ortaya çıkan cari oranın nasıl yorumlanacağını da merak ediyor. Bu noktada satıcılar ve bankalar, firmalara kısa vadeli borç verebilmek için mutlaka cari oran hesaplamasına bakmaktadırlar. Cari oranı makul seviyede olan firmalar, genellikle zorlanmadan kredi alabilme lüksüne de sahiptirler.
Ülkemizde yapılan çalışmalara göre 0 ve 1 arasındaki cari oran seviyesinin düşük, 1 ve 1.85 arasındaki cari oranın kabul edilebilir seviyede ve 1.85 değerinden daha yüksek cari oranın iyi seviyede olduğu ifade edilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
1- Cari Oran Ne Zaman Hesaplanır ?
- Genelde kısa vadeli borçlarını ödeyip ödeyemediklerini görebilmeleri gerektiği durumlarda hesaplanır.
2- Cari Oran Nasıl Hesaplanır ?
- dönen varlıkların toplamı / kısa vadeli yabancı kaynaklar formülü ile hesaplanmaktadır.